Bedste multihjul: Se de 8 udvalgte multihjul til havfiskeri i 2021

Bedste multihjul: Se de 8 udvalgte multihjul til havfiskeri i 2021

Multihjul er et fiskehjul, som hovedsageligt anvendes til kutterfiskeri eller anden fiskeform hvor linen går lodret ned i vandet. I USA er denne type hjul utroligt populært og det anvendes til flere fiskeformer end blot pirkefiskeri, som vi danskere primært bruger det til. Her i denne multihjul guide vil du få præsenteret de mest populære på markedet netop nu!

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 31. august 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 2. november 2020. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Abu Ambassadeur 7000C multihjul

Konklusion: Her er det bedste multihjul

Abu Ambassadeur 7000C multihjul er udvalgt af Christoffer, som det bedste multihjul i september 2021.

Bedste

Hvilket multihjul er bedst i test?

1. Abu Ambassadeur 7000C multihjul

Abu Ambassadeur 7000C multihjul

Abu Garcia multihjul

Ambassadeur 7000c er en opgradering af 7000i, med et ekstra rustfrit kugleleje og det nye ergonomiske håndtag, der giver større indspinnings kraft. 7000C er monteret med kraftigt bagstop leje og messing hoved gear for ekstra styrke. Linekapacitet med nylo... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

2. Abu Ambassadeur Black Max 3 lavprofil multihjul

Abu Ambassadeur Black Max 3 lavprofil multihjul

Abu Garcia lavprofil multihjul

Ambassadeur Black Max er ikke bare et stilrent ydre. Det er også et pålideligt og effektivt multihjul til let eller middeltungt fiskeri. Serien, har siden den første model kom på markedet været utroligt populære hjul, hvilket skyldes kombinationen af en o... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

3. Abu Ambassadeur Salty Stage Concept- Free multihjul

Abu Ambassadeur Salty Stage Concept- Free multihjul

Abu Garcia multihjul

ABU Garcia Salty Stage 2019 Concept-Free er et holdbart og superstærk lavprofils multihjul - designet med 5 kuglelejer i rustfrit stål og robuste gavle er dette lille hjul en ekstremt hårdkogt fiskemaskine, der også kan anvendes til saltvand. Det nye Co... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

4. Okuma Classic Pro XPD multihjul

Okuma Classic Pro XPD multihjul

Okuma multihjul

Er det perfekte havfiske- og trollinghjul. Mulithjul fra Okuma forsynet med linetæller, der måler i fod - den indikerer hvilken dybde du fisker på. Velfungerende til havfiskeri efter f.eks sild, makrel, torsk og sej og andre arter, som gerne står pleagisk... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

5. Daiwa Saltiga HA fastspolehjul

Daiwa Saltiga HA fastspolehjul

Daiwa fastspolehjul

Nok et af de fedeste havhjul på markedet. Bremsen er super fint følende og hjulet kører bare som en drøm. Hjulet har 8 kuglelejer. Specifikationer: Str. 20 - 190m 0,45mm nylonline - 467gr - 6.4:1 Str. 30 - 210m 0,50mm nylonline - 481gr - 6.4:1... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

6. Daiwa SG47LC3B multihjul

Daiwa SG47LC3B multihjul

Daiwa multihjul

Opgraderet model af den klassiske SG47LCA, med forbedret bremse og 3 kuglelejer. Et af de bedste trolling hjul på markedet. Kan desuden bruges til lettere pirkefiskeri uden problemer. Kendt for sin fantastiske bremse som kan håndtere selv de største laks,... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

7. Penn Fathom II Star Drag multihjul

Penn Fathom II Star Drag multihjul

Penn multihjul

Robust kvalitets hav hjul fra Penn med stjerne bremse - produceret med fuld metalramme og side plader for optimal styrke. Der er selvfølgelig anvendt det bedste kvalitets komponenter, som gear og drev i messing og rustfri stål, 6+1 rustfrie kuglelejer, ro... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

8. Shimano Trinidad A multihjul

Shimano Trinidad A multihjul

Shimano multihjul

Det klassiske Trinidad havhjul er blevet redesignet og forbedret på flere punkter. Aluminiumsrammen er blevet mindre, og hjulet har fået en ny sølv og gun metal overflade behandling. Venstre sideplader er koldpresset af et stykke aluminium, den højre er k... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

Hvad kan jeg fange med et multihjul?

Disse 6 fisk kan du fange med et multihjul ising, makrel, rødspætte, sild, skrubbe & torsk.

Hvad er et multihjul?

Multihjul er en type af fiskehjul, der primært anvendes til havfiskeri. I andre lande er denne type af hjul til fiskeri dog også udbredt indenfor f.eks. spinnefiskeri.

Overordnet set skelner man mellem to typer af hjul:

  • Kastehjul
  • Pirkehjul

Der findes også dog også crossover modeller, der fungerer til både kaste- og pirkefiskeri.

Ligesom det gør sig gældende med et normalt fastspolehjul, så monteres et multihjul ligeså på siden af stangen. Multihjulet adskiller sig dog fra det normale hjul ved sin brug, da det sidder på oversiden af stangen, hvor et normalt hjul sidder på undersiden ved brug.

Multihjul til kastefiskeri

Et godt multihjul til kastefiskeri er udstyret med et godt bremsesystem, så linen ikke rejser sig unødvendigt under udkastet.

Der findes flere forskellige bremsesystemer:

  • Mekanisk bremse - Justerer hvor let spolen skal løbe i udkastet.
  • Magnet el. centrifugal bremse - Justerer spolens hastighed i udkastet.

Et multihjul med magnetbremse er dog væsentligt nemmere at justere end et hjul med centrifugal bremse. Af samme årsag er netop fiskehjul med magnetbremse mest populære når det kommer til valg af multihjul til kastefiskeri.

Hvordan fungerer et multihjul?

Et multihjul fungerer ved, at det er selve spolen der drejer rundt. I modsætning til f.eks. et fastspolehjul, hvor spolen sidder fast.

Spørger man en lystfisker, vil svaret formentlig være, at man har bedre føling med både agn og fisk - ved brug af et multihjul frem for f.eks. spinnehjulet.

Multihjulet er som oftest mere kompakt og solidt samt har en længere levetid end andre hjultyper.

Hvad koster et multihjul, er de dyrere end andre fiskehjul?

Der findes multihjul i mange prisklasser. Der findes den helt skrabede model, som også findes i andre hjultyper. Der findes den eksklusive model til mange, mange tusind kroner, som også findes i andre hjultyper.

Man kan derfor ikke entydigt sige, at denne hjultype skulle være dyrere end andre.

Jeg har dog selv personligt en tese om, at mine multihjul har en længere levetid end mine fastspolehjul.

Hvordan fisker jeg med et multihjul?

Når vi taler fiskeri med denne type af hjul er der to punkter, jeg vil fremhæve, som værende alfa og omega for et succesfuldt kast og fiskeri:

  • Hold (altid) tommelfingeren på linen - Altid, en pointe, som jeg lige vil lægge vægt på, igen. Du bør aldrig lade din tommelfinger vige fra linen - hverken under kast, pilkning eller indrulning.
  • Kastestil - Lav hellere kontrollerede kast frem for aggressive. Med et roligt og jævnt kast kommer du langt med et multihjul til kastefiskeri. Til klassisk pilkning under havfiskeri foregår fiskeriet lodret, hvorfor du roligt kan give linen fri. (husk dog lige tommelfingeren på linen/spolen!)

Kaster man for aggressivt, vil man risikere, at linen rejser sig under kastet og laver fuglerede. Det er derfor en god idé, at bevare roen under kastet.

Baitcasting hjul, lavprofil multihjul - de helt små multihjul

De helt små multihjul kaldes også for baitcasting hjul eller lavprofil multihjul.

Pointen med de helt små fiskehjul er, at man både kaster og spinner med samme hånd. Det tilfører en elegance til kastet, der får alt til og se legende let ud.

De små modeller kan selvfølgelig også bruges med begge hænder.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 8 multihjul, har Christoffer valgt Abu Ambassadeur 7000C , som det bedste multihjul i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 7 andre populære multihjul, herunder bl.a. Abu Ambassadeur Black Max 3, Abu Ambassadeur Salty Stage Concept- Free, Okuma Classic Pro XPD & Daiwa Saltiga HA... klik her for at se de resterende!

5 ofte stillede spørgsmål om multihjul

🤔 Kan man kaste med et multihjul?

Ja, man kan godt kaste ud med et multihjul. Det kræver lige øvelse, men det er muligt!

🙋 Hvorfor multihjul?

Et multihjul er godt til vertikalt fiskeri, f.eks. havfiskeri fra båd og kutter. Linen indrulles parallelt med fiskestangen og den komplette opsætning kan derfor i teorien tage større fisk. Det bedste hjul til torskefiskeri!

🧐 Hvad er et multihjul?

Et multihjul er et fiskehjul der monteres på oversiden af fiskestangen og hvor linen går parallelt med stangen. Ideelt fiskehjul til vertikalt havfiskeri.

❓ Hvordan virker et multihjul?

Et multihjul skal håndteres lidt anderledes end et klassisk fiskehjul. Man skal f.eks. altid have tommelfingeren på spolen ved udløb, så man undgår fuglerede ved udløb.

  1. Sæt tommelfingeren på spolen
  2. Slå udløb til, og lad agnen gå til bunds
  3. Slå udløb fra, men behold tommelfingeren på spolen
  4. Pirk og fisk løs

☝️ Hvilket multihjul?

Vælg et multihjul der matcher dit greb, og budget. For den erfarne lystfisker vil detaljer såsom hjulets bremser have stor betydning.

Udgåede produkter

I vores stræben efter, at kunne give de bedste produktanbefalinger overhovedet, er vi selvsagt forbi mange forskellige produkter, førend de bedste bliver udvalgt til vores lister.

Vi undersøger løbende markedet og må desværre også sande, at nogle af de bedste udgår. Vi har bl.a. tidligere set på og anbefalet Daiwa Ryoga Shrapnel.

Du vil måske også læse...

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
66 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5