Bedste pirkestang: Se de 6 udvalgte fiskestænger til pirkefiskeri i 2021

Bedste pirkestang: Se de 6 udvalgte fiskestænger til pirkefiskeri i 2021

Den bedste pirkestang er robust og har en længde på 6-7 fod. Man kaster ikke med en pirkestang, men firer linen lodret ned i vandet. Man taler derfor om belastningsgrad frem for kastevægt der er normalen når man taler fiskestænger. Find en pirkestang med en belastningsgrad på 20-30 lbs og du kan fiske de fleste steder i Danmark. Det svarer til en pirk der vejer 100 - 500 gram, og det er rigeligt. Her i denne pirkestang guide finder du de mest populære modeller netop nu!

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag tirsdag d. 26 oktober 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 31. august 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 3. december 2020. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Penn Squadron II 2-delt 2018 pirkestang

Konklusion: Her er den bedste pirkestang

Penn Squadron II 2-delt 2018 pirkestang er udvalgt af Christoffer, som den bedste pirkestang i oktober 2021.

Bedste

Hvilken pirkestang er bedst i test?

1. Penn Squadron II 2-delt 2018 pirkestang

Penn Squadron II 2-delt 2018 pirkestang

Penn pirkestang

Ny Penn havserie i en 2-delt version. Der er ikke sparet noget i denne serie, klingen er fremstillet i carbon med EVA håndtag og kraftige LTS løberinge og der er virkelig value for money. Stangen er 7' og bliver leveret i stangpose.... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

2. Daiwa Seahunter Z Pilk pirkestang

Daiwa Seahunter Z Pilk pirkestang

Daiwa pirkestang

Daiwa SeaHunter Z Pilk er designet til fiskeri i de skandinaviske farvande. Den er bygget på en HMC klinge, med kraftig rygrad og monteret med Fuji hjulholder, kvalitets EVA håndtag samt saltvandsbestandige titanium oxid løberinge. Stangen er afbalanceret... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

3. Daiwa Sealine X Travel Boat pirkestang

Daiwa Sealine X Travel Boat pirkestang

Daiwa pirkestang

3-delt havstang i kulfiber. 5'10''/ 177 cm- transportlængde: 65 cm. Leveres i foret lynlås etui. Vægt 338/358 gr... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

4. Daiwa Super Kenzaki 2019 pirkestang

Daiwa Super Kenzaki 2019 pirkestang

Daiwa pirkestang

Den klassiske havstang fra Daiwa i en ny og opgraderet 2019 model. 2-delt på midten. Let og robust klinge med fittings fra Fuji.... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

5. Daiwa Sweepfire Boat pirkestang

Daiwa Sweepfire Boat pirkestang

Daiwa pirkestang

3-delt havstang i 7 fod fra Daiwa, med gennemgående aktion der passer til fiskeri i de nordiske farvande. Perfekt, til den som skal rejse, eller hvis man ønsker at stangen fylder mindre under transport. Monteret med kvalitets løberinge, robust hjulholder... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

6. Ron Thompson Steelhead Iconic Boat pirkestang

Ron Thompson Steelhead Iconic Boat pirkestang

Ron Thompson pirkestang

Serie af 3-delte prikestænger perfekt til nordiske forhold. Ron Thompson Steelhead Iconic Boat stængeren er en robust båd/pirkestænger til fantastiske priser. Bygget på en slank, men robust 3-delt 24T carbon klinge, monteret med SIC løberinge, hårdt japan... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

Hvad kan jeg fange med en pirkestang?

Disse 2 fisk kan du fange med en pirkestang sej/mørksej & torsk.

Hvad er en pirkestang?

En pirkestang er en kort og stærk fiskestang, der er bygget til fiskeri fra båd efter blandt andet torsk.

Med en pirkestang kan man anvende pirke på op til flere hundrede gram. Man anvender typisk en lettere pirk når strømmen er mindre og omvendt en tungere pirk når strømmen er kraftig.

Til fiskeri i Øresund anvender man typisk pirke på 200 - 300 gram.

Det er en relativ stiv fiskestang, der ikke er egnet til kast, men til vertikalt fiskeri fra båd. Man kan ikke anvende sin normale spinnestang til pirkefiskeri - den vil knække.

Sådan vælger du den bedste pirkestang

Når det kommer til valg af den bedste pirkestang, der matcher både dit ønske til agn, ambitionsniveau og ikke mindst pengepung - handler det om et par punkter.

Nedenfor kommer jeg omkring fiskestangens længde, belastningsgrad (hvor mange gram stangen kan tage) og ikke mindst spørgsmål om hvorvidt du måske burde vælge en kombineret pirk- og kastestang, læs med!

Hvor lang skal en pirkestang være?

Eftersom du ikke skal kaste med en pirkestang er længden af stangen ikke det vigtigste. De bedste pirkestænger er dog typisk 6-7 fod og relativt robuste.

Når jeg fra tid til anden selv har skulle købe en ny pirkestang, har jeg altid blot valgten en model på de 6-7 fod, men dog lagt mere vægt på længden af fiskestangens bagstykket. Altså længden på det stykke kork der går fra ens multihjul og til bagenden af stangen. Jeg sætter selv pris på at stangen kan nå helt ind under armen og giver god støtte når man pilker.

Tror du allerede inden køb, at du kunne tænke dig at kaste fra kutter bør du overveje en kastestang i stedet. En kastestang kan minde om en spinnestang, men den er noget mere robust og kan derfor tåle kast med en let pirk og softbaits på 40 til 100 g. Med sådan en fiskestang kan man kaste fra molen på en havn eller fra kutteren når man er på fisketur på havet.

Hvor meget vægt skal en pirkestang kunne tage?

Hvor en normal fiskestang angives med en kastevægt, angives pirkestænger med en belastningsgrad. Belastningsgraden angives ofte i pund (lbs).

Jo højere belastningsgrad, desto tungere pirke og fisk kan pirkestangen tåle.

Man bør dog også huske på, at en pirkestang med høj belastningsgrad er mere stiv og mindre følsom. Jeg vil til hver en tid anbefale, at du vælger en belastningsvægt med udgangspunkt i det fiskeri du skal afsted på.

Et par eksempler på anbefalet belastningsgrad og fiskeri følger:

  • Belastningsgrad: 8 - 20 lbs: Vælg en lav belastningsgrad hvis du planlægger fiskeri i Lillebælt eller på lavt vand i Øresund. En lav belastningsgrad tilsvarer pirke under 200 gram.
  • Belastningsgrad: 20 - 30 lbs: Vælg en mellem belastningsgrad hvis du primært fisker i Øresund eller på Det Gule Rev. En mellem belastningsgrad tilsvarer en tungere pirk på 200+ gram, men giver fortsat en livlig fangst.
  • Belastningsgrad: 30 - 50 lbs: Vælg en høj belastningsgrad hvis du skal fiske på dybt vand med kraftig strøm. Det er den bedste pirkestang hvis man gør sig i bulefiskeri i Øresund eller på Det Gule Rev om vinteren. En høj belastningsgrad i tilsvarer en tung pirk på op til 500 gram.

Der er derfor absolut ingen grund til og vælge en pirkestang med en høj belastningsgrad hvis du alligevel ikke får gavn af det.

En tommelfingerregel vil være, at du kun bør vælge en fiskestang med høj belastningsgrad, hvis du vil fiske om vinteren og i de kolde måneder omkring. I denne periode er torskene ekstra store og de kræver lidt ekstra kraftigt fiskegrej. Om sommeren vil en alt for stiv stang fjerne fornøjelsen ved at fange de mindre og lette torsk.

Den bedste pirkestang vil derfors kulel vælges ud fra ovenstående tre scenarier. Er du nybegynder vil jeg anbefale, at du lejer en pirkestang på kutteren. Det står angivet på stangen hvilken belastningsgrad den har.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 6 pirkestænger, har Christoffer valgt Penn Squadron II 2-delt 2018 , som den bedste pirkestang i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 5 andre populære pirkestænger, herunder bl.a. Daiwa Seahunter Z Pilk, Daiwa Sealine X Travel Boat, Daiwa Super Kenzaki 2019 & Daiwa Sweepfire Boat... klik her for at se de resterende!

Udgåede produkter

I vores stræben efter, at kunne give de bedste produktanbefalinger overhovedet, er vi selvsagt forbi mange forskellige produkter, førend de bedste bliver udvalgt til vores lister.

Vi undersøger løbende markedet og må desværre også sande, at nogle af de bedste udgår. Vi har bl.a. tidligere set på og anbefalet DAM Salt-X Pro Boat.

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
29 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5