Bedste rygeovn til fisk: Se de 9 udvalgte røgeovne til rygning af fisk i 2021

Bedste rygeovn til fisk: Se de 9 udvalgte røgeovne til rygning af fisk i 2021

Den bedste rygeovn til fisk er den der har den rette størrelse og de funktioner du ønsker. Skal det være en halv-eller helautomatisk rygeovn? Skal den have temperaturmåler i låget? Låg i toppen eller dør i siden? Disse og mange andre gode spørgsmål får du hjælp til besvarelse af. Bliv klogere på valg af den rette rygeovn til fisk og se hvilke vi anbefaler til formålet lige her i artiklen.

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag tirsdag d. 26 oktober 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 31. august 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 22. marts 2021. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Konklusion: Her er den bedste rygeovn til fisk

Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn er udvalgt af Christoffer, som den bedste rygeovn til fisk i oktober 2021.

Bedste

Købsguide

Købsguide til valg af rygeovn til fisk

Med den bedste rygeovn til fisk kan du kreere udsøgte delikatesser til familie og venner. Med gang i rygeovnen kan du være sikker på, at omgangskredsen står parat til at tage imod frokost invitationer og sikkert også gerne vil have “rester” med hjem.

Med en rygeovn i hjemmet kan du varmrøge laksesider og lave lækre pebermakrel eller ryge dine egne ål. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Køber du en kvalitets rygeovn til fisk, så er processen enkelt at sætte i gang og du får stor gavn af dine rygeovn.

Der er mange rygeovne på markedet, men jeg har her samlet de rygeovne, der har vist sig at være bedst - og specielt bedst til fisk. Der er rygeovne i forskellige prisklasser som alle er af bedste kvalitet. Der er altså noget for enhver smag og enhver pengepung.

3 gode råd du bør følge når du køber en rygeovn til fisk

  1. Vælg en passende størrelse - Det er vigtigt, at du vælger en rygeovn, der er passende til den mængde fisk, du regner med at ryge af gangen. Rygning kan foregå over flere dage og det er derfor vigtigt, at du ikke kommer til at mangle plads.
  2. Skal rygeovnen være halv- eller helautomatisk? - Hvor meget har du selv lyst til at kontrollere og hvor selvkørende ønsker du, at din rygeovn skal være. En helautomatisk rygeovn er den type rygeovn, der kræver mindst arbejde fra din side.
  3. Hvilke typer funktioner skal den have - Du bør gøre op med dig selv hvilke funktioner, du ønsker din rygeovn skal have. Skal den for eksempel have en temperatur måler integreret i låget?

Hvilken rygeovn til fisk er bedst i test?

1. Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele fire rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, l... Læs mere hos KitchenOne

2. Weber Smokey Mountain Cooker røg- og dampgrill

Weber Smokey Mountain Cooker røg- og dampgrill

Weber røg- og dampgrill

Oplev en spændende ny verden af smagsoplevelser med Webers Smokey Mountain Cooker™. Den kompakte og elegant udformede røg- og dampgrill gør det let for selv nybegyndere at prøve kræfter med røgning af mad - og er du erfaren, vil du med sikkerhed sætte... Læs mere hos KitchenOne

3. Broil King vertikal rygeovn til gas

Broil King vertikal rygeovn til gas

Broil King vertikal rygeovn til gas

En ekstremt funktionel rygeovn til gas fra Broil King, der er perfekt, når du ønsker at give kød og grøntsager en lækker, røget smag. Vertikal har en total rygeoverflade på 4970 cm2 med fire flytbare 5 mm rygeriste i rustfrit stål, en multiholder til spar... Læs mere hos KitchenOne

4. Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper transportabel rygeovn

Lille klassisk røgeovn i rustfrit stål med 2 brændere. Perfekt til at tage med på fisketuren og røge friskfangede fisk. Kasper røghat fås i mange typer, men vi har valgt at have en lidt mere luksuriøs udgave med et integreret termometer i låget og en sto... Læs mere hos Foodfreaks

5. Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak UWD-150 er en digital PID styret røgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig røgovn der fyrer med træflis. Der sidder nærmest et lille fyr på siden af røgovnen som automatisk tilfører træflis til brænderen. Og varmen i ovnen er styret med... Læs mere hos Foodfreaks

6. Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele tre rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, la... Læs mere hos KitchenOne

7. Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn Bradley Smoker, Bradley Røgeovn Bradley Original Bradley Smoker røgovn Dansk brugsanvisning hentes her Bradley Røgeovnen er en unik røg skab som sælges komplet med den medfølgende røggenerator som anvende... Læs mere hos Homeshop

8. Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon røgovn

Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleons Apollo 200 røgovn er multifunktions 3-i-1 kulgrill. Hvis du er gør-det-selv typen, som godt kan lide at nørde med din grillteknik, så er dette konge-røgeren. Eksperimentér f... Læs mere hos Homeshop

9. Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Røgovn i klassik design fremstillet i rustfri stål til varmrøgning, er sammenpakkelig og nem at transportere. Den er let at anvende og du kan ryge 1 eller 2 lag i denne røgovn, da der er to riste. Her har vi den perfekte gave både til lystfiskere eller an... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

Kært barn har mange navne - Vi kalder den en rygeovn

Man siger, at kært barn har mange navne og det må siges at være korrekt, når vi taler om rygeovnen - som vi har valgt at kalde den.

Rygeovnen går nemlig under flere navne. Så hvis du også har hørt om en røgeovn, en røgovn, en røger eller en smoker, så er der altså tale om en og samme ting.

Med en rygeovn så kan du varm- og koldrøget fisk og kød. Du kan lave din egen varmrøget laks, makrel eller ørred.

Du kan også koldryge fisk. Det er specielt velegnet til meget fede fisk.

Du kan selvfølgelig også bruge din rygeovn til andet end fisk. Faktisk kan du selv lave mange af dine favoritter i en rygeovn, for eksempel spegepølse, pølser, hamburgerryg og selvfølgelig bacon.

Du behøver altså ikke at være bange for, at du ikke får brugt din røgeovn nok til at retfærdiggøre købet.

Vi ved af erfaring, at næsten alle bliver helt bidt af rygningens spændende univers.

Og du kan være sikker på, at der nok skal være familie og venner nok, der gerne vil prøvesmage dine delikatesser.

Hvorfor ryger vi?

At ryge fisk og kød er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk har man brugt røgning af kød og fisk i over 1000 år og sikkert længere.

Røgning er nemlig en god måde at konservere kødet på, så det fik en længere holdbarhed.

I dag røger vi som udgangspunkt ikke for at øge holdbarheden. I stedet har vi videreudviklet ryge- eller røgeteknikkerne, så røgning i dag er en måde at tilføre maden en lækker røgaroma og smag til din mad.

Vi bruger også varmrøgningen til at fremprovokere den smukke ravgyldne farve som alle kender fra den varmrøgede laks.

Farven opnås kun ved varmrøgning, da det kræver temperaturer mellem 50 og 90 grader for at proteinet i kødet stivner og farven fremkommer.

Fordi vi i dag ryger vores fødevare for udseendets og smagens skyld, så er der også kommet stor fokus på de forskellige former for røgsmuld, røgflis og træpiller, som du alle kan bruge når du røger. Men det kommer vi ind på senere.

Overvejelser der er værd at gøre sig inden du vælger den bedste rygeovn til dig

Som med alle andre køb, så er det en god idé at lave en behovsafdækkelse, inden du foretager dit valg.

Behovsafdækkelse lyder måske voldsomt i forhold til køb af en rygeovn, men der er ikke noget der er mere ærgerligt end fejlkøb.

Specielt fejlkøb der er foretaget, fordi man ikke gav sig tid til at gennemtænke det fra start. Vi foreslår derfor, at du forholder dig til følgende 4 ting.

  • Hvilke funktioner skal rygeovnen have
  • Hvilke type rygeovn skal det være. (almindelig, halvautomatisk eller helautomatisk)
  • Hvor stor er det nødvendigt den er
  • Hvor stort er dit budget

Hvis du forholder dig til disse spørgsmål, så er du godt klædt på til at købe den bedste rygeovn til din have eller altan.

Funktioner

Når vi fremhæver funktioner som det første, så er det fordi, at det altid er en god idé at tænke frem.

Du kan varmrøge i alle rygeovne. Det kan du i princippet også gøre i din almindelige havegrill, der er bare sjældent ordentlig plads til at hænge det kød, der skal røges.

Men du kan ikke nødvendigvis koldryge i alle rygeovne. Når du koldryger, så kræver det for det første, at du er i stand til at kontrollere temperaturen, men det kræver også enten en røgspiral eller en røggenerator.

Det er muligt at tilkøbe koldrygningsudstyr, der passer til de fleste rygeovne. Men hvis du synes koldrygning lyder spændende og som noget du godt kunne tænke dig at prøve af i fremtiden.

Så anbefaler vi, at du køber en rygeovn, der både giver mulighed for varm- og koldrøgning.

Når rygeovnen er “født” med koldrygningsudstyret så ved du, at det virker optimalt.

Rygeovn

En rygeovn er en kombination af en grill og et røghus. Der findes forskellige slags rygeovne.

Nogle rygeovne tænder du op i manuelt. Det vil sige, at varmekilden er et lille bål. Du kan dog også få halv- og helautomatiske rygeovne som har et varmelegeme, der hjælper med at kontrollere temperaturen.

Det er en smagssag, hvor avanceret en rygeovn man ønsker sig. Selve smagsoplevelsen er dog ens, lige meget hvilken modeltype du vælger.

Rummelighed

Når du ryger fisk eller kød, så får du det bedste resultat, når dit kød hænger, mens det ryges.

Som tidligere nævnt kan man godt varmryge i en grill, men det er meget svært at kontrollere varmen og ikke mindst at finde plads til at hænge dine ryge emner.

Plads og behovet for varme kontrollering er tænkt ind i rygeovnen.

Rygeovne findes i forskellige størrelser. Der er rygeovne som har plads til rygning af 3 - 4 mindre fisk eller 1 stor fisk. Den vil passe til de fleste husstande.

Der er også rygeovne, der er betragtelig større. Der kan du ryge større stykker kød som en skinke eller en bacon side. Du kan også ryge i flere lag, hvis du har fanget mange mindre fisk.

Tænk over dine behov, inden du vælger størrelsen på din rygeovn.

Pris

Rygeovne findes i mange forskellige prisklasser. Det betyder at der er noget for enhver pengepung.

Som du kan se på de rygeovne vi har anmeldt her så kan du sagtens få en super kvalitets rygeovn til en overkommelig pris.

Men det er vigtigt at du sørger for at kvaliteten altid følger med når du køber en rygeovn.

Det er super ærgerligt når fornøjelsen ødelægges af dårlig fabrikeret udstyr.

Hvad er koldrøgning?

Koldrøgning er en process, hvor kødet bliver røget samtidig med at temperaturen holdes virkelig lav.

Faktisk bør temperaturen aldrig komme over 20 grader, når du koldrøger.

Når du koldryger, så forlænger du også holdbarheden på fisken eller kødet. Det gør du fordi man ved koldrøgning ryger sine emner over længere tid, hvilken giver røgen mulighed for at trænge dybt ind i kødet og konservere det.

Det er også den lange rygetid, der giver koldrøget fisk og kød den fuldstændig fantastiske smag.

Når du koldrøger, så skal du dog være opmærksom på, at du ikke får den gyldne farve som du kender fra for eksempel et stykke varmrøget laks.

Når du varmrøger, så efterlades overfladen på det du ryger, som den er. Det skyldes, at temperaturerne aldrig kommer så langt op at proteinerne i kødet kan stivne og brunes.

Koldrøgning er som sagt perfekt til at konservere, men det er også den bedste ryge metode til rygning, hvor man ikke ønsker at smelte fedtet.

Det kan være i spegepølser, rullepøler og lignende. Men også ved særlig fed fisk.

Hvad er varmrøgning?

Varmrøgning er en super populær ryge metode, fordi det giver fisken eller kødet en fuldstændig fantastisk farve samtidig med, at du får den lækre røgsmag.

Grunden til at kødet får den smukke gyldne farve når du varmryger, det skyldes temperaturen.

Når du varmrøger, så hæves temperaturen nemlig til mellem 55 og 90 grader. Det får proteinet i kødet til at stivne og herved fremkommer den eftertragtede farve.

Du kan varmryge alt fra fisk til bøffer og pølser.

Halvvarmrøgning

Der er også noget, der hedder en halvvarmrøgning. Man kan sige, at det er det bedste fra både koldrøgningen og varmrøgningen.

Når du halvvarmrøger, så ryger du på en mellemtemperatur, som sørger for at kødet får den smukke farve, som vi kender fra varmrøgningen.

Men fordi temperaturen trods alt er lavere og tilberedningstiden derfor længere, så får du også en mere intens røgsmag, som man kender det fra koldrygningen.

Røgsmuld, rygeflis eller træpiller - hvad er bedst

Når du skal foretage en røgning, så skal du bruge en form for træ til at igangsætte røgningsprocessen.

Træet findes i forskellige udformninger. Der er:

  • Røgesmuld
  • Røgeflis
  • Træpiller

Vi gennemgår dem nu, så du har fuld styr på de tre termer.

Røgesmuld

Røgesmuld eller savsmuld er et af de billigste produkter til rygning. Det har en langsommere brændetid end træflis men en hurtigere brændetid end træpiller.

Du kan både bruge røgesmuld til varmrygning og til koldrygning. Du skal dog være opmærksom på at røgesmuld laver mindre varme end træpiller og røgeflis.

Derfor er du ved varmrygning nødt til at tilføje varme i form at et bål eller lignende.

Hvor det kan skabe lidt udfordringer at bruge røgesmuld til varmrøgning, så er det helt eminent til koldrøgning hvor det passer til både fisk, kød og pølser.

Røgesmuld skal være helt tørt, når du bruger det til røgning.

Røgeflis

Røgeflis er træstykker, der har været kørt gennem en flishugger. Røgeflis går både under navnet røgeflis, men også træflis og chips.

Røgeflis brænder hurtigere end nåde røgesmuld og træpiller.

Du kan bruge røgeflis til både varm- og koldrøgning, men som med røgesmulden, så kan det kræve ekstra varmekilde at varmrøge.

Røgeflis findes i mange forskellige varianter. Bøgeflis er det de professionelle er forfaldne til men herhjemme er flere begyndt at bruge flis af de danske løvtræer.

Du kan også bruge flis, der er tilsat smag. Det kan for eksempel være røgeflis lavet af gamle whiskytønder eller lignende.

Røgeflisen skal opblødes i vand i 30 min før brug. Det fremkalder en damp som tilføjer fugt og varme til røgningsprocessen.

Det er vigtigt at sørge for, at opbløde røgeflisen før brug. Både for at den brænder længere, men også for at undgå at der går ild i røgeflisen.

Træpiller

Træpiller er hårde træsorter, der er blevet fint malet og derefter presset hårdt sammen til små pellets eller piller.

De kan ligne dem, du måske kender fra dit træpillefyr. Men der er IKKE tale om den samme slags træpiller og du må aldrig bruge træpiller, der er lavet til et varmefyr til at røge madvarer.

De er nemlig tilsat tilsætningsstoffer som er skadelige at indtage.

Træpiller brænder længere end både røgsmuld og røgeflis.

Du kan bruge træpiller både til varmrøgning og til koldrøgning. Træpiller udvikler mere varme end smuld og flis og de brænder samtidig langsommere

Det er en stor forskel især ved koldrygning, hvor det er lettere at justere temperaturen.

En anden fordel ved træpiller er, at de udvikler meget lidt aske og harpiks. Hvilket betyder mindre rengøring.

Hjemmerøget varmrøget pebermakrel

En hjemmerøget varmrøget pebermakrel er en fantastisk spise, som du nemt selv kan lave i din rygeovn.

Her får du vores yndlings opskrift på varmrøget pebermakrel:

  1. Skær fileterne af makrellerne. Hvis der er tale om makreller, der har været frosne så kan du med fordel skære fileterne fra inden fisken er helt optøet.
  2. Dup fileterne tørre og læg dem på en rist.
  3. Drys med salt og friskkværnet peber. Vær opmærksom på ikke at salte og peber hale enden for meget.
  4. Sæt fisken i køleskabet på risten i 2 til 3 timer så saltet kan smelte.
  5. Når saltet er smeltet, så sættes risten i rygeovnen ved en temperatur på mellem 80 og 90 grader i ca. 20 minutter.
  6. Så tilsættes røg og temperaturen sænkes til ca 65 grader i en time eller indtil overfladen er smuk ravgylden.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 9 rygeovne, har Christoffer valgt Orange County Smokers (4-lags) , som den bedste elektrisk rygeovn i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 8 andre populære rygeovne, herunder bl.a. Weber Smokey Mountain Cooker, Broil King, Kasper røghat (+ termometer i låg) & Borniak UWD-150 (+ PID styring)... klik her for at se de resterende!

5 ofte stillede spørgsmål om rygeovne

Kan man røge i en traditionel grill?

Ja, det kan du i realiteten godt. Det kan dog være svært at kontrollere varmen i en almindelig grill og det er svært at finde plads til at hænge dine rygeemner i.

Hvor lang tid tager det at ryge en fisk?

Der er flere faktorer der har betydning for, hvor lang tid det tager at ryge en fisk. Det kommer an på fiskens størrelse og om du vil lave en varmrøgning eller en koldrøgning. En varmrøgning kan klares samme dag, som fisken skal spises, hvorimod en koldrøgning kan tage lang tid.

Hvad er en varmrøgs rygeovn?

Alle rygeovne er varmrøgsrygeovne. Det betyder, at du kan ryge samtidig med at temperaturen kan komme op på mellem 50 og 90 grader, som er den anbefalede temperatur til varmrøgning.

Hvad er en koldrøgs rygeovn?

En koldrøgs rygeovn er en rygeovn, som giver mulighed for at langtidsryge fisk og kød i lave temperaturer, der ikke må overstige 24 grader. For at en rygeovn kan koldryge skal den have enten en koldrøgsspiral eller en koldrøgsgenerator.

Er det svært at bruge en rygeovn?

Det er utrolig enkelt at ryge fisk og andet kød, når du har en god rygeovn. Det kræver kun rygeovnen og røgflis, røgsmuld eller træpiller.

Udgåede produkter

I vores stræben efter, at kunne give de bedste produktanbefalinger overhovedet, er vi selvsagt forbi mange forskellige produkter, førend de bedste bliver udvalgt til vores lister.

Vi undersøger løbende markedet og må desværre også sande, at nogle af de bedste udgår. Vi har bl.a. tidligere set på og anbefalet Borniak BBD-150 (+ PID styring) og Borniak UW-150.

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
22 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5