Bedste rygeovn til fisk: Se de 9 bedste r√łgeovne i 2021

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Konklusion: Her er den bedste rygeovn til fisk ūü•á

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn er udvalgt af Christoffer, som den bedste rygeovn til fisk i april 2021.

Bedste
Af Lystfisker
Priser er opdateret i dag mandag d. 12 april 2021, indholdet tirsdag d. 23. marts 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 22. marts 2021.
Vores eksperter unders√łger, tester og vurderer de bedste produkter uafh√¶ngigt. Vi tjener kun penge, hvis du k√łber et produkt via vores links.

Hvilken rygeovn til fisk er bedst i test?

1. Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn - BEDST I TEST ūü•á

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak BBD-150 er en digital PID styret r√łgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig r√łgovn/BBQ'er der fyrer med tr√¶flis. Der sidder n√¶rmest et lille fyr p√• siden af r√łgovnen som automatisk tilf√łrer tr√¶flis til br√¶nderen. Og varmen i ovnen er styr... L√¶s mere hos Foodfreaks

2. Kasper r√łghat (+ termometer i l√•g) transportabel rygeovn

Kasper r√łghat (+ termometer i l√•g) transportabel rygeovn

Kasper transportabel rygeovn

Lille klassisk r√łgeovn i rustfrit st√•l med 2 br√¶ndere. Perfekt til at tage med p√• fisketuren og r√łge friskfangede fisk. Kasper r√łghat f√•s i mange typer, men vi har valgt at have en lidt mere luksuri√łs udgave med et integreret termometer i l√•get og en sto... L√¶s mere hos Foodfreaks

3. Borniak UW-150 rygeovn

Borniak UW-150 rygeovn

Borniak rygeovn

Kapacitet op til 20 kg r√łgvarerKan Koldr√łge med koldr√łgningsadapter (Ekstraudstyr)R√łgeovnen kan bruges som t√łrreskab ved brug af ventilator(Ekstraudstyr) R√łgeovnen bliver leveret med:- Automatisk R√łggenerator GD-01- 2 x Rustfrie st√•lsk√•le til r√łgflis og... L√¶s mere hos Foodfreaks

4. Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak UWD-150 er en digital PID styret r√łgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig r√łgovn der fyrer med tr√¶flis. Der sidder n√¶rmest et lille fyr p√• siden af r√łgovnen som automatisk tilf√łrer tr√¶flis til br√¶nderen. Og varmen i ovnen er styret med... L√¶s mere hos Foodfreaks

5. Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/k√łkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en l√¶kker rygeovn. Ovnen har hele fire rygelag og k√łrer p√• el, s√• den er nem at t√¶nde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fj√¶rkr√¶, gr√łntsager, l... L√¶s mere hos KitchenOne

6. Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/k√łkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en l√¶kker rygeovn. Ovnen har hele tre rygelag og k√łrer p√• el, s√• den er nem at t√¶nde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fj√¶rkr√¶, gr√łntsager, la... L√¶s mere hos KitchenOne

7. Bradley Original Bradley Smoker r√łgovn

Bradley Original Bradley Smoker r√łgovn

Bradley Smoker r√łgovn

Bradley Original Bradley Smoker r√łgovn Bradley Smoker, Bradley R√łgeovn Bradley Original Bradley Smoker r√łgovn Dansk brugsanvisning hentes her Bradley R√łgeovnen er en unik r√łg skab som s√¶lges komplet med den medf√łlgende r√łggenerator som anvende... L√¶s mere hos Homeshop

8. Napoleon Apollo 200 (3 i 1) r√łgovn

Napoleon Apollo 200 (3 i 1) r√łgovn

Napoleon r√łgovn

Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleons Apollo 200 r√łgovn er multifunktions 3-i-1 kulgrill. Hvis du er g√łr-det-selv typen, som godt kan lide at n√łrde med din grillteknik, s√• er dette konge-r√łgeren. Eksperiment√©r f... L√¶s mere hos Homeshop

9. Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

R√łgovn i klassik design fremstillet i rustfri st√•l til varmr√łgning, er sammenpakkelig og nem at transportere. Den er let at anvende og du kan ryge 1 eller 2 lag i denne r√łgovn, da der er to riste. Her har vi den perfekte gave b√•de til lystfiskere eller an... L√¶s mere hos Sportdres Fiskegrej

Kært barn har mange navne - Vi kalder den en rygeovn

Man siger, at kært barn har mange navne og det må siges at være korrekt, når vi taler om rygeovnen - som vi har valgt at kalde den.

Rygeovnen g√•r nemlig under flere navne. S√• hvis du ogs√• har h√łrt om en r√łgeovn, en r√łgovn, en r√łger eller en smoker, s√• er der alts√• tale om en og samme ting.

Med en rygeovn s√• kan du varm- og koldr√łget fisk og k√łd. Du kan lave din egen varmr√łget laks, makrel eller √łrred.

Du kan også koldryge fisk. Det er specielt velegnet til meget fede fisk.

Du kan selvf√łlgelig ogs√• bruge din rygeovn til andet end fisk. Faktisk kan du selv lave mange af dine favoritter i en rygeovn, for eksempel spegep√łlse, p√łlser, hamburgerryg og selvf√łlgelig bacon.

Du beh√łver alts√• ikke at v√¶re bange for, at du ikke f√•r brugt din r√łgeovn nok til at retf√¶rdigg√łre k√łbet.

Vi ved af erfaring, at næsten alle bliver helt bidt af rygningens spændende univers.

Og du kan v√¶re sikker p√•, at der nok skal v√¶re familie og venner nok, der gerne vil pr√łvesmage dine delikatesser.

Hvorfor ryger vi?

At ryge fisk og k√łd er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk har man brugt r√łgning af k√łd og fisk i over 1000 √•r og sikkert l√¶ngere.

R√łgning er nemlig en god m√•de at konservere k√łdet p√•, s√• det fik en l√¶ngere holdbarhed.

I dag r√łger vi som udgangspunkt ikke for at √łge holdbarheden. I stedet har vi videreudviklet ryge- eller r√łgeteknikkerne, s√• r√łgning i dag er en m√•de at tilf√łre maden en l√¶kker r√łgaroma og smag til din mad.

Vi bruger ogs√• varmr√łgningen til at fremprovokere den smukke ravgyldne farve som alle kender fra den varmr√łgede laks.

Farven opn√•s kun ved varmr√łgning, da det kr√¶ver temperaturer mellem 50 og 90 grader for at proteinet i k√łdet stivner og farven fremkommer.

Fordi vi i dag ryger vores f√łdevare for udseendets og smagens skyld, s√• er der ogs√• kommet stor fokus p√• de forskellige former for r√łgsmuld, r√łgflis og tr√¶piller, som du alle kan bruge n√•r du r√łger. Men det kommer vi ind p√• senere.

Overvejelser der er v√¶rd at g√łre sig inden du v√¶lger den bedste rygeovn til dig

Som med alle andre k√łb, s√• er det en god id√© at lave en behovsafd√¶kkelse, inden du foretager dit valg.

Behovsafd√¶kkelse lyder m√•ske voldsomt i forhold til k√łb af en rygeovn, men der er ikke noget der er mere √¶rgerligt end fejlk√łb.

Specielt fejlk√łb der er foretaget, fordi man ikke gav sig tid til at gennemt√¶nke det fra start. Vi foresl√•r derfor, at du forholder dig til f√łlgende 4 ting.

  • Hvilke funktioner skal rygeovnen have
  • Hvilke type rygeovn skal det v√¶re. (almindelig, halvautomatisk eller helautomatisk)
  • Hvor stor er det n√łdvendigt den er
  • Hvor stort er dit budget

Hvis du forholder dig til disse sp√łrgsm√•l, s√• er du godt kl√¶dt p√• til at k√łbe den bedste rygeovn til din have eller altan.

Funktioner

N√•r vi fremh√¶ver funktioner som det f√łrste, s√• er det fordi, at det altid er en god id√© at t√¶nke frem.

Du kan varmr√łge i alle rygeovne. Det kan du i princippet ogs√• g√łre i din almindelige havegrill, der er bare sj√¶ldent ordentlig plads til at h√¶nge det k√łd, der skal r√łges.

Men du kan ikke n√łdvendigvis koldryge i alle rygeovne. N√•r du koldryger, s√• kr√¶ver det for det f√łrste, at du er i stand til at kontrollere temperaturen, men det kr√¶ver ogs√• enten en r√łgspiral eller en r√łggenerator.

Det er muligt at tilk√łbe koldrygningsudstyr, der passer til de fleste rygeovne. Men hvis du synes koldrygning lyder sp√¶ndende og som noget du godt kunne t√¶nke dig at pr√łve af i fremtiden.

S√• anbefaler vi, at du k√łber en rygeovn, der b√•de giver mulighed for varm- og koldr√łgning.

N√•r rygeovnen er ‚Äúf√łdt‚ÄĚ med koldrygningsudstyret s√• ved du, at det virker optimalt.

Rygeovn

En rygeovn er en kombination af en grill og et r√łghus. Der findes forskellige slags rygeovne.

Nogle rygeovne tænder du op i manuelt. Det vil sige, at varmekilden er et lille bål. Du kan dog også få halv- og helautomatiske rygeovne som har et varmelegeme, der hjælper med at kontrollere temperaturen.

Det er en smagssag, hvor avanceret en rygeovn man √łnsker sig. Selve smagsoplevelsen er dog ens, lige meget hvilken modeltype du v√¶lger.

Rummelighed

N√•r du ryger fisk eller k√łd, s√• f√•r du det bedste resultat, n√•r dit k√łd h√¶nger, mens det ryges.

Som tidligere nævnt kan man godt varmryge i en grill, men det er meget svært at kontrollere varmen og ikke mindst at finde plads til at hænge dine ryge emner.

Plads og behovet for varme kontrollering er tænkt ind i rygeovnen.

Rygeovne findes i forskellige st√łrrelser. Der er rygeovne som har plads til rygning af 3 - 4 mindre fisk eller 1 stor fisk. Den vil passe til de fleste husstande.

Der er ogs√• rygeovne, der er betragtelig st√łrre. Der kan du ryge st√łrre stykker k√łd som en skinke eller en bacon side. Du kan ogs√• ryge i flere lag, hvis du har fanget mange mindre fisk.

T√¶nk over dine behov, inden du v√¶lger st√łrrelsen p√• din rygeovn.

Pris

Rygeovne findes i mange forskellige prisklasser. Det betyder at der er noget for enhver pengepung.

Som du kan se på de rygeovne vi har anmeldt her så kan du sagtens få en super kvalitets rygeovn til en overkommelig pris.

Men det er vigtigt at du s√łrger for at kvaliteten altid f√łlger med n√•r du k√łber en rygeovn.

Det er super √¶rgerligt n√•r forn√łjelsen √łdel√¶gges af d√•rlig fabrikeret udstyr.

Hvad er koldr√łgning?

Koldr√łgning er en process, hvor k√łdet bliver r√łget samtidig med at temperaturen holdes virkelig lav.

Faktisk b√łr temperaturen aldrig komme over 20 grader, n√•r du koldr√łger.

N√•r du koldryger, s√• forl√¶nger du ogs√• holdbarheden p√• fisken eller k√łdet. Det g√łr du fordi man ved koldr√łgning ryger sine emner over l√¶ngere tid, hvilken giver r√łgen mulighed for at tr√¶nge dybt ind i k√łdet og konservere det.

Det er ogs√• den lange rygetid, der giver koldr√łget fisk og k√łd den fuldst√¶ndig fantastiske smag.

N√•r du koldr√łger, s√• skal du dog v√¶re opm√¶rksom p√•, at du ikke f√•r den gyldne farve som du kender fra for eksempel et stykke varmr√łget laks.

N√•r du varmr√łger, s√• efterlades overfladen p√• det du ryger, som den er. Det skyldes, at temperaturerne aldrig kommer s√• langt op at proteinerne i k√łdet kan stivne og brunes.

Koldr√łgning er som sagt perfekt til at konservere, men det er ogs√• den bedste ryge metode til rygning, hvor man ikke √łnsker at smelte fedtet.

Det kan v√¶re i spegep√łlser, rullep√łler og lignende. Men ogs√• ved s√¶rlig fed fisk.

Hvad er varmr√łgning?

Varmr√łgning er en super popul√¶r ryge metode, fordi det giver fisken eller k√łdet en fuldst√¶ndig fantastisk farve samtidig med, at du f√•r den l√¶kre r√łgsmag.

Grunden til at k√łdet f√•r den smukke gyldne farve n√•r du varmryger, det skyldes temperaturen.

N√•r du varmr√łger, s√• h√¶ves temperaturen nemlig til mellem 55 og 90 grader. Det f√•r proteinet i k√łdet til at stivne og herved fremkommer den eftertragtede farve.

Du kan varmryge alt fra fisk til b√łffer og p√łlser.

Halvvarmr√łgning

Der er ogs√• noget, der hedder en halvvarmr√łgning. Man kan sige, at det er det bedste fra b√•de koldr√łgningen og varmr√łgningen.

N√•r du halvvarmr√łger, s√• ryger du p√• en mellemtemperatur, som s√łrger for at k√łdet f√•r den smukke farve, som vi kender fra varmr√łgningen.

Men fordi temperaturen trods alt er lavere og tilberedningstiden derfor l√¶ngere, s√• f√•r du ogs√• en mere intens r√łgsmag, som man kender det fra koldrygningen.

R√łgsmuld, rygeflis eller tr√¶piller - hvad er bedst

N√•r du skal foretage en r√łgning, s√• skal du bruge en form for tr√¶ til at igangs√¶tte r√łgningsprocessen.

Træet findes i forskellige udformninger. Der er:

  • R√łgesmuld
  • R√łgeflis
  • Tr√¶piller

Vi gennemgår dem nu, så du har fuld styr på de tre termer.

R√łgesmuld

R√łgesmuld eller savsmuld er et af de billigste produkter til rygning. Det har en langsommere br√¶ndetid end tr√¶flis men en hurtigere br√¶ndetid end tr√¶piller.

Du kan b√•de bruge r√łgesmuld til varmrygning og til koldrygning. Du skal dog v√¶re opm√¶rksom p√• at r√łgesmuld laver mindre varme end tr√¶piller og r√łgeflis.

Derfor er du ved varmrygning n√łdt til at tilf√łje varme i form at et b√•l eller lignende.

Hvor det kan skabe lidt udfordringer at bruge r√łgesmuld til varmr√łgning, s√• er det helt eminent til koldr√łgning hvor det passer til b√•de fisk, k√łd og p√łlser.

R√łgesmuld skal v√¶re helt t√łrt, n√•r du bruger det til r√łgning.

R√łgeflis

R√łgeflis er tr√¶stykker, der har v√¶ret k√łrt gennem en flishugger. R√łgeflis g√•r b√•de under navnet r√łgeflis, men ogs√• tr√¶flis og chips.

R√łgeflis br√¶nder hurtigere end n√•de r√łgesmuld og tr√¶piller.

Du kan bruge r√łgeflis til b√•de varm- og koldr√łgning, men som med r√łgesmulden, s√• kan det kr√¶ve ekstra varmekilde at varmr√łge.

R√łgeflis findes i mange forskellige varianter. B√łgeflis er det de professionelle er forfaldne til men herhjemme er flere begyndt at bruge flis af de danske l√łvtr√¶er.

Du kan ogs√• bruge flis, der er tilsat smag. Det kan for eksempel v√¶re r√łgeflis lavet af gamle whiskyt√łnder eller lignende.

R√łgeflisen skal opbl√łdes i vand i 30 min f√łr brug. Det fremkalder en damp som tilf√łjer fugt og varme til r√łgningsprocessen.

Det er vigtigt at s√łrge for, at opbl√łde r√łgeflisen f√łr brug. B√•de for at den br√¶nder l√¶ngere, men ogs√• for at undg√• at der g√•r ild i r√łgeflisen.

Træpiller

Træpiller er hårde træsorter, der er blevet fint malet og derefter presset hårdt sammen til små pellets eller piller.

De kan ligne dem, du m√•ske kender fra dit tr√¶pillefyr. Men der er IKKE tale om den samme slags tr√¶piller og du m√• aldrig bruge tr√¶piller, der er lavet til et varmefyr til at r√łge madvarer.

De er nemlig tilsat tilsætningsstoffer som er skadelige at indtage.

Tr√¶piller br√¶nder l√¶ngere end b√•de r√łgsmuld og r√łgeflis.

Du kan bruge tr√¶piller b√•de til varmr√łgning og til koldr√łgning. Tr√¶piller udvikler mere varme end smuld og flis og de br√¶nder samtidig langsommere

Det er en stor forskel især ved koldrygning, hvor det er lettere at justere temperaturen.

En anden fordel ved tr√¶piller er, at de udvikler meget lidt aske og harpiks. Hvilket betyder mindre reng√łring.

Hjemmer√łget varmr√łget pebermakrel

En hjemmer√łget varmr√łget pebermakrel er en fantastisk spise, som du nemt selv kan lave i din rygeovn.

Her f√•r du vores yndlings opskrift p√• varmr√łget pebermakrel:

  1. Sk√¶r fileterne af makrellerne. Hvis der er tale om makreller, der har v√¶ret frosne s√• kan du med fordel sk√¶re fileterne fra inden fisken er helt opt√łet.
  2. Dup fileterne t√łrre og l√¶g dem p√• en rist.
  3. Drys med salt og friskkværnet peber. Vær opmærksom på ikke at salte og peber hale enden for meget.
  4. S√¶t fisken i k√łleskabet p√• risten i 2 til 3 timer s√• saltet kan smelte.
  5. Når saltet er smeltet, så sættes risten i rygeovnen ved en temperatur på mellem 80 og 90 grader i ca. 20 minutter.
  6. S√• tils√¶ttes r√łg og temperaturen s√¶nkes til ca 65 grader i en time eller indtil overfladen er smuk ravgylden.

Konklusion

Efter gennemgang af mere end 9 rygeovne, har Christoffer valgt Borniak BBD-150 (+ PID styring) , som den bedste digital rygeovn i 2021.

Der er dog ogs√• blevet gennemg√•et 8 andre popul√¶re rygeovne, herunder bl.a. Kasper r√łghat (+ termometer i l√•g), Borniak UW-150, Borniak UWD-150 (+ PID styring) & Orange County Smokers (4-lags)... klik her for at se de resterende!

Ofte stillede sp√łrgsm√•l om rygeovne

Ja, det kan du i realiteten godt. Det kan dog være svært at kontrollere varmen i en almindelig grill og det er svært at finde plads til at hænge dine rygeemner i.

Der er flere faktorer der har betydning for, hvor lang tid det tager at ryge en fisk. Det kommer an p√• fiskens st√łrrelse og om du vil lave en varmr√łgning eller en koldr√łgning. En varmr√łgning kan klares samme dag, som fisken skal spises, hvorimod en koldr√łgning kan tage lang tid.

Alle rygeovne er varmr√łgsrygeovne. Det betyder, at du kan ryge samtidig med at temperaturen kan komme op p√• mellem 50 og 90 grader, som er den anbefalede temperatur til varmr√łgning.

En koldr√łgs rygeovn er en rygeovn, som giver mulighed for at langtidsryge fisk og k√łd i lave temperaturer, der ikke m√• overstige 24 grader. For at en rygeovn kan koldryge skal den have enten en koldr√łgsspiral eller en koldr√łgsgenerator.

Det er utrolig enkelt at ryge fisk og andet k√łd, n√•r du har en god rygeovn. Det kr√¶ver kun rygeovnen og r√łgflis, r√łgsmuld eller tr√¶piller.

Bed√łm denne artikel
19 stemmer, gennemsnit: 4.2 / 5