Sådan fanger du fladfisk fra stranden

Sådan fanger du fladfisk fra stranden

Fladfisk fiskeri er populært og kan udøves ved de danske strande og kyster. Fladfisk fanges med fladfiskeforfang og påsat madding. En lang og lidt kraftig stang med et robust hjul er ideelt. Det kræver derfor ikke den helt store fisketaske at fiske efter fladfisk fra stranden. Bliv klogere på hvornår man kan fange dem, hvordan man gør og hvilket fiskegrej man skal have med til stranden lige her i artiklen.

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret fredag d. 19. februar 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 8. oktober 2020.

Fladfisk fiskeri fra stranden, og hvilke arter man kan fange

Fladfisk fanges traditionelt set med et fladfiskeforfang påsat lidt lækker madding. Går man i detaljen med hvilke fladfiskearter der kan fanges fra stranden vil det primært være skrubber og rødspætter.

Fladfisken ising går yderst sjældent længere inde end 5 meters vanddybde. Man skal derfor være ved de dybe render langs kysten hvis man skal have held med at fange denne fladfisk fra stranden af.

En anden fladfiskearter er pighvar. Den kan fanges, men det kræver lidt anderledes udstyr og ofte er pighvar fiskeri mere målrettet aktivt fiskeri.

Her i artiklen er fokus på fladfisk fiskeri fra stranden af og hvad du skal være opmærksom på.

Højvande kan give større fangst

Med god vægt i loddet og en solid spinnestang, med et godt svirp, kan man fint komme godt derudaf. Dog vil man, hvis man timer sit fiskeri med højvande, have endnu større chance for fangst af fladfisk fra stranden.

Det handler i bund og grund om, at fladfisk trækker længere ind mod kysten når vandet står højt. De kommer nærmere kysten da bunden på det lave vand rodes op og der formentlig kan spottes lidt føde i de ‘nye vande’.

Man behøver derfor ikke nødvendigvis at finde sine waders frem, men blot time sit fiskeri med højvande. Man kan i øvrigt se hvornår det er højvande på dmi.dk

Den rigtige madding til fladfiskeforfanget

Den mest udbredte madding til fladfisk er sandorm og børsteorm. Man kan selv grave dem hvis man tager ud på stranden med en greb ved lavvande. I de fleste turistområder kan man købe ormene i turistbutikkerne, og ellers kan man købe dem online. De fås både som levende orme og kunstige.

Et godt tip, hvis det er muligt, vil være, at man forsøger at få fat i sandigler. De er ikke det kønneste syn og de kan bide grimt. De sandigler vi kan købe i Danmark er ofte opdrættet i Holland og importeret, men de findes dog også i de danske farvande. Man kan være heldig at få en med op når man graver efter sandorm. De er dog sjældent specielt store. Fordelen ved sandigler er at de holder sig bedre og længere tid på krogen.

En anden god fladfisk madding er sildestykker. Det er lidt en universel madding der anbefales til en hel del fiskeri, men den er også god nok til fladfisk. Husk at skære dem i aflange stykker og sæt dem på krogen, på samme måde, som man ville gøre det med en orm. Husk at lade tippen af krogen være synlig, så man ikke blot hiver krog og madding ud af munden på fladfisken.

Flere skrubber end rødspætter

Skrubben er den fladfisk der fanges flest af i Danmark. Der er efterhånden ikke så stort et antal rødspætter i de danske have, som tidligere, men de er der. skrubbe fladfisken smager stort set identisk med rødspætten og det er derfor kun på størrelsen man oplever forskellen.

Skrubben kan nemt forveksles med en rødspætte, da mange skrubber har røde pletter. Hvis man stryger fisken let fra halen mod hovedet, mærker man dog straks forskellen. De to arter kan krydse, og afkommet heraf kaldes for leps.

Det rigtige fladfiskeforfang

Det bedste fladfiskeforfang har to aflange enkeltkroge i hver sin tavs samt et lod for enden på mellem 40 - 80 gram. Forfang til fladfisk er et klassisk bundtackle der fiskes med på bunden hvor fladfiskene er.

Man kan få forfang med flotte og farvestrålende detaljer såsom perler, blink, fluer m.m. Forskning i emnet siger, at de røde perler tiltrækker rødspætter og de gule tiltrækker skrubber. Prøv dig frem!

Finder du et godt tilbud på fladfiskeforfang kan du roligt købe et par stykker så du altid har et lille lager i fisketasken. Forfang har det med at kludre, krogene ruster, de sidder fast i bunden osv. Man bør derfor altid have et ekstra eller to med sig når man er ude for at fiske fladfisk fra stand, båd eller kutter.

En god stangholder

Stangholderen er ikke kun for den dovne fisker, men bestemt også for fiskeren der vil have flere liner i vandet på én gang. Med et par stangholdere til at holde på stængerne kan man snildt have 2-3 liner i vandet på én gang, og stadigvæk have fint med tid til at tjekke dem.

En god hjemmelavet stangholder kan laves billigt med et PP rør fra det lokale byggemarked, som skæres skråt over. Bør det ned i sandet og sæt din fiskestang i røret. Billigt, nemt og hurtigt. Hvis du køber PP rør i forskellige størrelser kan de sættes ind i hinanden under transport. Husk dog at dine stænger også skal kunne være indeni.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
7 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5