Havørred i Roskilde Fjord, lystfiskerens havørredguide!

Havørred i Roskilde Fjord, lystfiskerens havørredguide!

Vidste du, at man kan fange havørred i Roskilde Fjord? Blandt os lystfiskere vil fisken fra fjorden formentlig gå under kaldenavnet fjordørred, men mere om det senere. Læs med her i artiklen hvor jeg vil give dig den komplette havørredguide til havørred i Roskilde Fjord. Hvor du finder dem og hvornår du skal tage på fisketur, læs med!

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret fredag d. 19. februar 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 19. oktober 2020.

Havørred i Roskilde Fjord

Bevæger man sig mod den sydlige del af Roskilde Fjord vil man finde mange gode havørred steder. Når man først har fundet frem til dem, kan man tit have et par succesfulde timer med gode fangster.

Man finder en smal passage, Skovrenden, sydvest for Jyllinge, mellem Eskilsø og Horns Herred, hvor en del vandrende fisk trækker gennem både forår og efterår.

At finde fiskesteder i Roskilde Fjord er ikke det sværeste, og et par af de gode - hvis man søger havørred vil være:

 • Sank Hans Bugten
 • Kattinge Vig
 • Bognæs Pynten
 • Agernæs
 • Herslev Bugten
 • Hestehullet ud for Herslev
 • Lejre Vig
 • Lyndby Strand
 • Gershøj Revet
 • Selsø Bugten
 • Skovrenden
 • Syd for Eskilsø
 • Hullet vest for Jyllinge

Læs mere om de enkelte fiskesteder i fjorden nedenfor.

Havørred i Sankt Hans Bugten

Sankt Hans Bugten, som ligger nordvest for vikingeskibene, er et rigtigt godt sted at fiske fjordørred. Det er specielt i perioden slug april til start maj, hvor man ligeså kan fange hornfisk, at stedet topper. Det er særligt området omkring Parcelgården, som er godt og ikke mindst let tilgængeligt for enhver.

Det er absolut værd at forsøge sig i bugten året rundt, omend fiskeriet topper her i foråret. I bugten finder man et afløb fra Sankt Hans med ferskvand, som køler vandet sommeren over. Kølige vande om sommeren er en ren magnet for fiskene, som ellers trækker væk fra land i sommermånederne grundet de varmere temperaturer i vandet. Omvendt vil udløbet med ferskvand have en varmende effekt på vandet i vinterperioderne og ligeså tiltrække fiskene.

Kattinge Vig

Bugen Kattinge Vig omkranses af Boserup Skov på sydsiden og det ellers uberørte Bognæs til nord.

På næste yngler havørnen, hvorfor man udover en spændende fisketur også vil have stor chance for at se en imponerende havørn ser man op i luften

Ude i midten finder man et hul med en dybde på godt og vel 17 meter. Det er det oplagte sted at fange havørred henover sommeren. De fleste ørred man finder her er stationære fjordørred, som lever i fjorden.

Husk at være opmærksom på fredningsbæltet i bunden af Kattinge Vig, som ligger ved Kattinge Værk. Her må man ikke kaste fiske efter havørred i Roskilde Fjord.

Bognæs Pynten

På nordvestsiden af Bognæs finder man Bognæs Pynten. Det er et godt sted at fiske da både stand- og passerende fisk har sin færden på pynten.

Man kan fint fiske fra land, men det kræver en længere gåtur fra parkeringspladsen, som man finder i bunden af Herslev Bugten. Man må ikke køre bil på Bognæs. Denne ‘hindring’ giver ligeså et fantastisk sted med uberørt fiskeri - da de fleste vælger nemmere fiskepladser ved Roskilde Fjord end Bognæs Pynten.

Agernæs

På østsiden af Bognæs finder man Agernæs pynten. Det er en flot gåtur til stedet, og fiskeriet er godt helt ude på spidsen. Nord for Agernæs finder man flakket “Uglen”, som indbyder til bådfiskeri henover revet.

Herslev Bugten

Et godt sted at fiske hav- og fjordørred både forår og efterår er Herslev Bugten. Man kan i princippet affiske hele strækningen med gode chancer for fangst. Det er specielt i marts, at Herslev Bugten er velbesøgt af lystfiskere der vil fange ørred Roskilde Fjord.

Hestehullet ud for Herslev

Hestehullet ved Herslev er Roskilde Fjords dybest hul på intet mindre end 31 meter. Man finder hullet 450 m nord for kysten.

I hullet kan man være heldig at fange alt lige fra ørred til aborre, ål, sandart og ulk. Det er et specielt fiskested til havørred i foråret. Det kræver dog en båd at sejle hertil.

Lejre Vig

Bevæger man sig helt ned i sydvestenden af Roskilde Fjord finder man Lejre Vig. Et populært fiskested især i forår og efterår.

Der løber ferskvand ud i området,hvilket gør stedet attraktivt for fisk både forår og efterår, da vandets temperatur adskiller sig fra det omkringliggende. Det er samme fænomen, som man finder i Sankt Hans Bugten, som nævnt tidligere i artiklen.

Lyndby Strand

Ved MFC Viking Tours er der et godt stræk at affiske fra land af. Start ved Lyndby og bevæg dig mod Lyndby Strand. Hele strækningen indbyder til fiskeri og der er fisk stort set på hele strækningen.

Gershøj Revet

Syd for Gershøj finder man et langt stenrev. Fiskeriet på revet er godt året rundt og man kan finde affiske det fra land.

Selsø Bugten

Ferskvand fra Selsø render ud i bugten og giver et optimalt havørred fiskested i Roskilde Fjord.

Skovrenden

Skovrenden der ligger mellem Hornsherred og Eskilsø er ligeså et besøg værd, både forår og efterår. Man finder både stand- og trækkende fisk i den dybe rende og oppe på kanterne til de lavere vande.

Syd for Eskilsø

Bevæger man sig syd for Eskilsø finder man et område der er specielt godt til bådfiskeri forår og efterår.

Et godt sted at placere sig vil være på steder med mellem to til fire meters dybde. Det vil typisk være her, at man finder fisk syd for Eskilsø i Roskilde Fjord. Et godt tip vil ligeså være, at man troller syd for Eskilsø over mod Sønderbye i Horns Herred.

Hullet vest for Jyllinge

Vest for Jyllinge i Roskilde Fjord finder man et dybt hul på intet mindre end 16 meter. Her er ørredfiskeri godt året rundt.

Man kan finde fiske fra kysten på lavere dybder vest for Jyllinge by, men har man adgang til en båd på Roskilde Fjord bør man forsøge sig ved hullet i sommerperioden.

Bugten ved Fredensborgvej

I sydøst enden af Roskilde Fjord er der ret mudret at vadefiske. Dog vil man opleve, at området fra Veddelev og helt ned til Roskilde Camping er oplagt sted af vadefiske i waders.

I bugten ved Fredensborgvej kan man være heldig at fange ørred hele året rundt. Det samme gør sig iøvrigt gældende ved strækningen der ligger tættest på vikingeskibene.

Havørred vinterfiskeri i Roskilde Fjord

At dyrke vinterfiskeri i Roskilde Fjord kan ligeså være en succes. Der findes som tidligere skrevet ørred i fjorden året rundt, men på de helt kolde vinterdage, bør man måske ikke have de store forventninger til ørredfiskeri.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
63 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5