Hvordan sætter man fiskeline på hjul?

Hvordan sætter man fiskeline på hjul?

Godt fiskegrej, herunder et fiskehjul med god og rigelig fiskeline, er et godt udgangspunkt for en god oplevelse med fiskeri. Inden man pakker fisketasken færdig bør man gennemgå hvad man skal fiske, og pakke hertil - samt overveje om det er ved at være tid til ny fiskeline på fiskehjulet. Her i artiklen får du en gennemgang af hvordan man lægger ny fiskeline på, hvad man skal være opmærksom på og hvilken line du skal vælge.

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Indholdet er opdateret onsdag d. 16. december 2020 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 8. oktober 2020.

Derfor skal du kunne lægge fiskeline på dit fiskehjul

Vidste du, at det er et fåtal af lystfiskere der rent faktisk ved hvordan man lægger fiskeline på et fiskehjul, og gør det korrekt? Det kan rent faktisk gøres forkert. Når det sagt - så kan man spole line på fiskehjul på tre forskellige måder; forkert, helt forkert, og rigtigt! Du bør gå efter den sidste.

Man kan altid gå i en fiskebutik og få spolet ny fiskeline på sit hjul, men der er nu også noget over at kunne gøre det selv. Specielt hvis det først er på aftenen før den store fisketur at du overvejer ny line.

Når man først har spolet et par liner på er man ikke i tvivl om hvornår det er gjort forkert. Det er heldigvis sjældent, at en forkert påspolet line giver problemer, men man kan risikere den helt store fisk på det. Lystfiskerhistorier er gode, men de er lidt sjovere når de er fulgt at et billede og en vægt på fisken.

Måske du vælger den nemme løsning med at gå i fiskebutikken - det har jeg også gjort en hel del gange, men læs med og lær’ hvordan du selv kan gøre det. Det er faktisk ikke spor svært.

Det skal du vide

Inden du kommer til at lægge fiskeline på fiskehjulet er der et par punkter du skal igennem.

Du skal først og fremmest have fundet den bedste fiskeline til netop dit hjul. Hvilken line du skal vælge er der formentlig mange meninger om. Jeg er selv stor tiltaler af fletliner eftersom de har en relativ høj styrke i selv de meget tynde tykkelser. En god all-around fletline bør være 0,15 mm, og for de øvede kan man lege ned mod 0,12 mm. Er man på klassisk nylonline vil 0,20 - 0,25 mm være det oplagte valg.

Herudover skal du have fundet en bundline, som skal sidde inderst på hjulet. Du kan læse mere omkring valg af bundline senere i artiklen.

Har du mulighed for at få hjælp til at lægge ny line på hjulet vil du være godt stillet, men det kan også gøres på egen hånd med lidt finesse. Nedenfor giver jeg mit bud på hvordan man kan spole line på sit hjul på egen hånd samt med hjælp.

Er I to er blyant metoden god

Et velkendt trick blandt os lystfiskere, der selv spoler line på vores hjul, er, at man bruger blyant tricket. Tricket går ud på, at man sætter den nye line spole på en blyant og får en anden til at spole fiskelinen på hjulet med drej på hjulets håndtag.

Blyant metoden er som sådan et fint udgangspunkt, men den kræver lidt fokus. Personen der holder blyant og line spole skal give modstand og ikke blot holde i enderne på blyanten. Man skal helt ind og sætte en tommelfinger på hver side af line spolen og dermed give modstand.

Sådan spoler to personer line på et fiskehjul:

 1. Fastgør bundlinen på fiskehjulet jvf. guiden længere nede
 2. Før den nye line gennem det nederste øje på en fiskestang, og bind linen fast på bundlinen
 3. Sæt den nye line spole på en blyant og placér en tommelfinger på hver sin side af spolen
 4. Personen der holder stang med hjul begynder at spole med hjulets håndtag
 5. Personen der holder blyant og line spole sikrer en konstant modstand med sine tommelfingre placeret på siden af spolen

Er du alene skal det nok gå

Står du alene og skal lægge ny fiskeline på dit fiskehjul er gode råd dyre, men frygt ej - det er muligt.

Sådan spoler én person line på et fiskehjul:

 1. Påsæt bundlinen på hjulet jvf. guiden nedenfor
 2. Find en kasse hvori du kan lægge den nye line spole
 3. Kør den ny line gennem det nederste øje på en fiskestang, og bind linen fast på hjulets bundline
 4. Placér den ene hånd på hjulets håndtag og den anden på fiskestangen hvormed du holder linen
 5. Rul med den ene hånd og giv modstand med et godt greb om stang og line med den anden hånd

Hvad er en bundline og hvordan monterer man den?

En bundline er den inderste line der er bundet på selve spolen på fiskehjulet.

Man vil ofte gerne bruge et par kroner per meter lækker nylon- eller fletline til det aktive fiskeri. Man kan tilmed ofte have flere hundrede meter line på sit fiskehjul. Man lægger derfor en bundline på selve spolen og binder sin dyre lækre line herpå.

Vores yderste fiskeline, arbejdslinen, er den vi ser på spolen og primært oplever i vores fiskeri. Ser man først sin bundline bør man kraftigt overveje at spole ny line på sit fiskehjul eller nye den store fisk i den anden ende, som virkelig har fået trukket line ud… du vurderer selvfølgelig selv din situation.

Man kan fint vælge en billig bundline, som ikke nødvendigvis behøver at være i samme kvalitet og styrke, som den yderste arbejdsline.

Vælger man en lækker og dyr fletline kommer de ofte i spoler på ca. 120 meter, som til rigelig kan være på de fleste fiskehjul.

Sådan sætter du bundline på spolen

Står du med et helt ny fiskehjul eller måske en ny spole, og skal have den inderste bundline til at sidde fast, og ikke blot køre med rundt når du spoler - så skal du bruge et plaster.

Bind din bundline på spolen og sæt et stykke plaster, gaffatape eller lignenden på. Så bliver bundlinen siddende der hvor den skal være.

Husk at sætte plastret på ‘modsat spole retningen’, som er med uret. Så ikke noget med at sætte enden af linen på modsat, og dermed lade den bøjes ind over plastret når du spoler ind.

Hvis du har to spoler til dit fiskehjul

Er du så priviligeret og have to spoler til dit hjul kan du altid have en ekstra spole klargjort i tasken. Så går der fuglerede i linen eller oplever du efter et kast at kunne se din bundline, så kan du nemt skifte spole.

Står du pludselig med to halve spoler kan det være svært at opnå den perfekte mængde line på sit hjuls spole. Dog får du her løsningen til hvordan du gør det:

 1. Spole #1: Spol hele den dyre line på den tomme spole
 2. Spole #1: Bind bundlinen på den dyre line og spol indtil spolen er næsten fyldt, et par mm fra kanten
 3. Klik spole #1 af hjulet
 4. Spole #2: Bind bundlinen fra spole #1 fast på spolen
 5. Spole #2: Spol indtil al linen fra spole #1 er på spole #2

Så nemt er det at få sikret den ideelle mængde af fiskeline på sit fiskehjul, og ikke mindst undgå line-spild. Med ovenstående metode bliver spolen fyldt, og man har igen den dyre line yderst.

Afrunding på hvordan man spoler fiskeline på hjul

Der er bare noget over selv at kunne spole en ny line på sit fiskehjul, og det er ikke spor svært. Du skal blot huske på to tommelfingerregler:

Der skal være lidt modstand når du kører linen på. Forestil dig modstanden af et blink der kører gennem vandet. Er man bange for brandsår på hænderne kan man evt. holde om spolen eller linen med en klud eller lignende.

Der skal være rigeligt med line på hjulet. Mangler der line på hjulet vild er opstå en unødvendig friktion når du kaster. Det vil gå udover din kastelængde og præcision, men også slide unødvendigt på din dyre fiskeline.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
36 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5