Sådan kommer du i gang med havørredfiskeri

Sådan kommer du i gang med havørredfiskeri

Havørredfiskeri er med tiden blevet en af de mest populære fiskeformer i Danmark - hvis ikke den mest populære! I dette indlæg vil jeg tage dig i hånden og give dig en havørredfiskeri guide til hvordan du kommer i gang helt fra scratch. Du skal kende til regler, fiskegrej, havørred steder i Danmark og selvfølgelig får du lige et par tips fra en lystfisker, læs med!

Af Fiskekalenderens stifter & lystfisker
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret fredag d. 19. februar 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 12. oktober 2020.

Tjekliste til havørredfiskeri i Danmark

Jeg vil i nedenstående artikel komme hele vejen omkring emnet og på bedst vis guide dig til en succesfuld oplevelse med havørredfiskeri ved kysten. Du kan fint bruge mit indlæg som tjekliste til hvordan du kommer i gang med denne fiskeform. Jeg vil bl.a. komme omkring:

 • Kom godt fra start
 • Derfor er havørredfiskeri så populært
 • 3 fiskeregler du skal kende
 • Valg af fiskegrej
 • Sådan klargør du udstyret
 • Her skal du fiske

Kom godt fra start

At komme ud i naturen er altid en afslappende. Kombinerer man udflugten med fiskeri, f.eks. havørredfiskeri, så vil det det blive en hyggelig hobby. Der er ingen tvivl om, at bliver man først lokket med på fisketur og tager turen til sig - så vil man blive bidt af det!

Om du fisker efter aftensmaden eller for at få ro på og plads til nye tanker, så er det vigtigt, at du kommer godt fra start med alt hvad det indebærer.

Spørg i en fiskegrejsbutik eller følg min guide til havørredfiskeri, så slipper du for, at spilde dine penge på dårligt udstyr - eller dyrt, som måske slet ikke er aktuelt for netop denne fiskeform.

Dertil skal du selvfølgelig også finde de gode steder at fiske. Danmark har godt og vel 6.000 km kyst, og hemmeligheden er, at der på nok 4.000 af dem er chance for en succesfuld fisketur. Du skal blot undgå de 2.000 km af dem - mere om det længere nede!

Derfor er havørredfiskeri så populært

At fiske efter denne populære fisk har nok altid være populært, og det skyldes bl.a., at netop denne fiskeform er så let tilgængelig. Det kræver lidt fiskegrej, men det kræver ikke voldsomt meget. Din fisketaske er formentlig ej heller helt tom, så måske du allerede har det meste.

Jeg kan komme på tre åbenlyse årsager til at netop havørredfiskeri har vundet indpas i Danmark:

 1. Vi har 6.000 km kyst
 2. Vi har rigeligt med denne fisk i Danmark
 3. Det er en fantastisk spisefisk

3 fiskeregler du skal kende

De tre fiskeregler er som sådan forholdsvis simple, og nogle man ligeså bør ha’ in mente når vi snakker andet fiskeri. Overholder man ikke gældende fiskeregler vil man fiske ulovligt og dermed risikere en bøde fra Fiskerikontrollen hvis man bliver kontrolleret under en fisketur.

De tre simple regler er:

 1. Du skal have et lystfiskertegn
 2. Ha’ styr på fredningsperioden
 3. Kend mindstemålene

Du kan læse mere om havørred her på siden. Du vil også her kunne finde mere information omkring mindstemål, fredningsperioder og ikke mindst se hvornår på året, at der er størst chance for at fange havørred i Danmark.

Valg af fiskegrej

Det kræver selvsagt bare lidt fiskegrej at kunne udøve havørredfiskeri. Det kræver dog ikke den helt store fisketaske hvis man tager udgangspunkt i spinnefiskeri med blink. Du skal derfor blot bruge:

Læs i øvrigt min komplette guide til at finde fiskegrej til havørred lige her.

Fiskegrejet du skal bruge til at fiske fra kyst og fjord er stort set identisk med det du skal bruge hvis du vil fiske ved put and take eller i åen. Man behøver derfor, som udgangspunkt, ikke at investere flere penge i endegrej hvis man vil prøve ørredfiskeri andetsteds end ved kyst og fjord.

Overordnet set er det blot blink, spinner og madding du med fordel kan udskifte og variere alt efter fiskested.

Spinnefiskeri efter havørred

Den nok nemmeste fiskeform er spinnefiskeri, som også fungerer helt perfekt til havørred.

Spinnefiskeri er en aktiv fiskeform hvor man kaster blink eller spinner ud i havet og spoler ind i et jævnt tempo. Hænger man fast i bunden kan man med fordel spole lidt hurtigere ind ved næste forsøg. Spoler man for hurtigt ind vil agnen skøjte på overfladen, og det er bestemt ikke her, at man fanger havørred. Forsøg dig frem og find en god hastighed til netop den agn du bruger.

Til spinnefiskeri skal du bruge et fastspolehjul, som også kaldes et spinnehjul, en god spinnestang og et par blink eller spinnere.

Det er kort fortalt det fiskegrej du skal købe eller finde frem og tage med i fisketasken.

Sådan bliver du klar

Når du ankommer til kysten er der ikke lang vej til det første kast. Der skal blot styr på det basale:

 1. Fiskestangen skal samles
 2. Fiskehjulet skal på stangen
 3. Linen skal ud gennem øjerne
 4. Endegrejet skal monteres

Når du har været ovenstående punkter igennem er du klar til havørredfiskeri fra kysten!

Her finder du havørred ved kysten

Det at finde havørred ved kysten er ikke nemt, men det er absolut ikke umuligt. Husk at notér dine personlige bedste havørred steder, og byt dig måske til nogle med andre lystfiskere. Du kan også besøge diverse Facebook sider hvor fiskeri af havørred m.m. diskuteres på livet løs. Her kan man også ofte få gode inputs.

Det gode ved det danske land er, at vi har godt og vel 6.000 km kyst, og den gode nyhed vil være, at påstanden om, at der er havørred på godt og vel 4.000 af dem - holder stik!

Men hvor finder man så lige havørred på de 4.000 af dem, som jo immervæk også er en større strækning der i teorien skulle affiskes.

Går du lidt mere i dybden med havørredens anatomi, hvad den spiser, hvor den jager, åbner Google Maps med satellite og ser på havbunden fra oven er du godt udrustet.

Læs min komplette guide til at finde havørred steder lige her.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Christoffer

Christoffer er vokset op med lystfiskeri og har mange gode lystfiskerhistorier bag sig!

Bedøm denne artikel
34 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5