Fiskeri i november 🐟

I november müned har kulden for alvor sat ind og vinteren er lige om hjørnet. Se vores fangstkalender for november müned og bliv klogere pü hvilke fisk du kan vÌre heldig at fange i de danske vande.

Det sidste Ìdegilde og en klar sø

De fleste fisk har i november müned fuldt fokus pü at nü det sidste Ìdegilde inden de kolder vintermüneder for alvor melder deres ankomst. Rovfiskene her ekstra god sigtbarhed i en algefri sø, og er ligesü klar pü en kamp med stang og line.

Havørredfiskeri i november

De danske üer er her i november müned fyldt med farvede og gydemodne havørreder. De vil dog hverken pynte og/eller smage godt hjemme i køkkenet.

Havørreden har for lÌngst omdannet sine fedtdepoter i kroppen til kønsprodukter, til opbygning af rogn og mÌlke, inden den forestüende gydning. Smagen af en gydemoden havørred er bestemt ikke nogen større kulinarisk oplevelse, eftersom fiskens fedtindhold er erstattet med vand.

Til trods for at havørreden er i sin gydeperiode mü den gerne fanges, men man behøver jo ikke at slÌbe de største af dem med sig hjem, blot fordi man nu har fanget dem.

En gydemoden og farvet havørred er langt mere hürdfør og robust end de nystegne blankfisk. Er du sü heldig at fange en bør du derfor vide, at de fint kan klare en fight, et fiskefoto og en genudsÌttelse i vandet.

Som gydningen nÌrmer sig, bevÌger fisken sig lÌngere og lÌngere op i üen. Man finder desvÌrre ikke laks mange steder, men der hvor de findes, holder de sig stÌdigt til hovedløbet uden sidespring ind i afkroge. Det er kun i hovedløbet, at laksen finder gydepladser der tilfredsstiller den.

Havørreden er dog mindre krÌsen og den bevÌger sig gerne vÌk fra üens hovedløb og ind i selv de mindste bÌkke for at gyde. Man vil dog opleve, at havørred primÌrt tager ophold i hovedløbets nedstrøm til de smü tilløbsbÌkke. Dette ved den lokale fisker, som derfor med garanti vil affiske südanne steder grundigt nür sÌsonen nÌrmer sig sin afslutning.

Fiskene skal nĂĽ det sidste ĂŚdegilde

De fleste laksefisk forbereder sig her i november müned pü ürets højdepunkt, gydningen. De andre fiskearter er derimod lige sü stille ved at indstille sig pü et par kolde vintermüneder med lavt blus pü stofskiftet, og uden det helt store indtage af føde.

De er derfor godt klar over, at november mĂĽned er ved at vĂŚre sidste chance for et ordentligt ĂŚdegilde inden vintermĂĽnederne for alvor melder deres ankomst.

Fiskene fylder sig derfor med alt den føde de kan komme i nÌrheden af, og spiser ved enhver mulighed.

Lufttemperaturen ligger ultimo november pü godt og vel 5 grader, med vandtemperaturen er et par grader halsende bagefter. Det kan føles koldt som lystfisker, men for fiskene er det endnu ikke specielt koldt.

Geddefiskeri i november

November er en mĂĽned hvor enhver fiskekalender vil placere gedden i en overgangsperiode - pĂĽ vej mod fĂŚrre fangster. Dog er gedden i absolut topform, god tyk velvillig til en god kamp med dig pĂĽ stang og line.

Ser man pü det danske lands nÌringssaltforurenede søer, er det netop her i november og de nÌste par müneder frem, at fiskeriet vil toppe. Kombinationen af kulde og frost slür algerne ned og gør vandet ekstra klart. Rovfisk, gedder og sandarter, kan derfor for alvor jage deres bytte under vandoverfladen.

Man kan derfor med stor succes ty mod kunstagn, hvor man mĂĽske tidligere pĂĽ ĂĽret, i den uklare algesuppe, have peget i retning af naturlig agn.

En rotur pü vintersøen med en wobler eller to bagude, vil for mange lyst- og søfiskere vÌre ürets absolutte højepunkt. Man für hurtigt lidt motion og det er derfor ingen sag at holde sig varm, hvis man sidder og ror.