Makrel Sæson 2021

Makrel eller atlantisk makrel er en fiskeart i makrelslægten. Det er en hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er udbredt fra Sortehavet og Middelhavet til Island og Nordnorge samt ved Nordamerikas østkyst. Den kan strejfe dybt ind i Østersøen. Der foregår et stort fiskeri efter makrel.

Makrelfiskeri i April 🐟

Fiskesæsonen for makrelfiskeri er aftagende/tiltagende i april. Makrelfiskeri er tiltagende sammenlignet med marts, og mulighederne for at fange en makrel vil være tiltangede i maj.

Fiskekalender Makrel

Få eller meget små fisk
Fiskeriet er aftagende/tiltagende
Overgangsperiode, ofte med gode fangster
Højsæson

Værd at vide om makrelfiskeri

Makrellen er en sublim spisefisk, som vi har rig adgang til i de danske farvande. Makrellen kan både steget og røges med stor succes.

Makrellen kommer i store stimer, som henrykker lystfiskeren, der på det rette sted og det rette tidspunkt kan fylde makrelforfanget på et enkelt ryk.

Hvornår kommer makrellen?

Du kan fange makrel i Danmark hele året rundt, men den absolutte højsæson for makrelfiskeri er fra juli til september hvis der er tale om kystfiskeri.

Taler vi fiskeri fra båd så er sæsonen lidt længere i begge ender.

Hvor i Danmark finder du det bedste makrelfiskeri?

Du kan fiske makrel i hele Danmark både fra kysten og fra båd.

Du skal dog være opmærksom på, at der er mindstemål på makrel nogen steder i Danmark.

Fisker du makrel i Nordsøen, som også indbefatter Limfjorden, så er mindstemålet for en makrel 30 cm.

Fisker du derimod makrel i Skagerrak og Kattegat, så er mindstemålet på en makrel 20 cm.

I resten af de danske farvande er der ikke mindstemål på makrel. Her er det op til lystfiskeren at vurdere, om fisken har en egnet størrelse.

Hvilket udstyr har du brug for når du fisker makrel?

Makrellen er rimelig let at komme til, fordi den ofte findes tæt på kysten. Du kan derfor sagtens få en makrel på krogen som kystfisker. Du behøver ikke at skulle bevæge dig langt ud på havet.

Makrelforfang

Når du skal fiske makrel, så får du det bedste resultat med et makrelforfang.

Et makrelforfang er en række af kroge som bliver bundet over en kastepirk eller et blink. På langt de fleste makrelforfang finder du 5 - 7 fluer med kroge.

Der findes rigtig mange forskellige makrelforfang, som du kan vælge mellem. De findes i forskellige materialer, udformninger og farver.

På et makrelforfang kan du finde fluer der er lavet af:

  • Selvlysende gummi
  • Fjerhaler
  • Glimmer
  • Vinger

Pirk, wobler og blink

Når du fisker med et makrelforfang, så skal du have noget vægt i enden der øger din kastevægt og dermed din mulighed for fangst.

Det kan være enten pirk, wobler eller blink.

Sådan fisker og fanger du makrel

Det er sjovt at fiske makrel, fordi du ofte er heldig at få flere makreller på dit forfang i et kast, hvis du er heldig at fange en stime.

  1. Kast makrelforfanget med den valgte pirk eller blink.
  2. Når linen er kastet ud, skal du begynde en langsom indspinning.
  3. Under indspinningen hæver og sænker du din fiskestang i nogle små ryk. De små ryk du laver med stangen forplanter sig i makrelforfanget og lokker makrellen til at bide.
  4. Fortsæt indspinningen indtil der er bid eller det er tid til at kaste makrelforfanget ud igen.
  5. Når du har fået bid så skal du stoppe med at lave de små ryk i makrelforfanget. I stedet for skal du koncentrere dig om at holde linen stram, mens du i et jævnt tempo spinner snøren ind.

Makrelfiskeri er både for store og små - unge og gamle.

Om makrellen

Makrellen er en vandrefisk. Det betyder, at forekomsten af makrel i de danske farvande i høj grad afhænger af årstiden.

Om vinteren overvintre de fleste danske makreller i den nordligste del af nordsøen, men allerede i de tidlige forår svømmer de i enorme stimer ind i Skagerrak og Kattegat. Det er også her de yngler.

Når makrellen har ynglet, så spreder de sig rundt i alle de danske farvande, inden de hen på efteråret igen fortrækker til de nordligste dele af Nordsøen.

I Danmark elsker vi makrel i alle afskygninger. I generationer har dåsen med makrel i tomat været at finde i ethvert dansk køkken.

Men også forskellige variationer af røget makrel er en delikatesse, som vi elsker at kaste os over ved frokostbordet, gerne serveret med en rå æggeblomme. En grillet makrel med nye kartofler er også en klassiker.

Makrellen er en fed fisk, hvilket gør den ekstra rig på alle de vigtige vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer.

Stegte makrelfileter med nye kartofler

  1. Skrub kartoflerne og sæt den til at koge i letsaltet vand.
  2. Pensel makrelfileterne med hvidløgsolie lavet af olivenolie med friskpresset hvidløg.
  3. Lad fisken trække et par minutter.
  4. Steg makrellen på grillen i ca 3-4 minutter, indtil skindet er helt sprødt og fisken gennemstegt. Makrelfiletten skal ikke vendes på grillen, da den let går i stykker.
  5. Server den ny grillede makrelfilet med de nye kartofler og en klat smør.

Ofte stillede spørgsmål om Makrel

Gravide må godt spise makrel i tomat. Sundhedsstyrelsen foreskriver, at gravide spiser mindst 350 gram fisk om ugen.

Man kan fange makrel fra april t.o.m december, men højsæsonen for makrelfiskeri er juli til oktober.

Man kan fange makrel med et makrelforfang og en mindre pirk eller blink. Makrellen opholder sig få meter under overfladen, men kan også fanges længere nede.

Man kan fange makrel tæt på kysten, og det er derfor ikke nødvendigt at komme langt ud på havet. Man fanger makrellen ved at fiske tæt på havets overflade.

Mange nyder at spise røræg og frisk purløg til røget makrel.

Makrel i tomat fra dåse er en sund måde at spise fisk på. 'Retten' er fyldt med de sunde omega-3 fedtsyrer. Man kan også lave hjemmelavet makrel i tomat med egen fangst.

Man kan godt fryse røget makrel, som kan holde sig 3-4 uger i fryseren.

Sådan ryger man makrel:

  1. Fjern indvolde, øjne og gæller
  2. Salt grundigt makrellens bug og læg den på køl i 3-4 timer
  3. Skyl saltet af kødet med koldt vand, dup med køkkenrulle
  4. Varm grillen op og forbered en indirekte varme af kødet
  5. Luk øverste samt nederste spjæld en anelse op
  6. Læg røgsmuld (1 dl) direkte på kullene når grillens termometer siger 80 grader, lad den herefter køle ned til en 50-60 grader
  7. Læg makrellen ind i grillens og vær sikker på, at der er røg i hele grillen - påfyld om nødvendigt mere røgsmuld løbende

Fang en makrel

Fiskegrej til makrel, som du bør pakke i fisketasken, når du skal fange en makrel i Danmark