Fiskekalender Sild - alt du skal vide om Sild sæson 2021

Få eller meget små fisk
Fiskeriet er aftagende/tiltagende
Overgangsperiode, ofte med gode fangster
Højsæson

Sildefiskeri i September 🐟

Det er højsæson for sildefiskeri i september. Sildefiskeri er tiltagende sammenlignet med august, og mulighederne for at fange en sild vil være mere eller mindre de samme i oktober, som her i september.

Sild

Værd at vide om sildefiskeri i Danmark

Sildefiskeri er noget mange lystfiskere ser frem til. For når sildene ankommer, så kommer der ikke bare én eller to.

Nej der kommer kæmpe store stimer, der kan rumme op til 1 million sild.

Det betyder også, at du vil kunne hale masser af sild op med dit forfang, hvis du rammer en god stime.

Hvornår kommer silden?

Der er to tidspunkter på året, hvor du har større chance for at få en god sild på krogen end andre.

Både forår og efterår er gode sæsoner at koncentrere sig om sildefiskeri.

Fra marts til april kommer de største stimer. Forårssildene er lettest at fange, fordi de kommer tæt ind til kysten.

Efterårssildene kommer i september måned. Efterårssildene bliver også kaldt for høstsild, fordi de er større og mere kødfyldte end forårssildene.

Hvor i Danmark finder du det bedste sildefiskeri?

I realiteten kan du fange sild fra alle kyster og moler i Danmark, men der er steder, hvor sildestimerne koncentrere sig og hvor der derfor er meget større chance for bid.

I Nordjylland er der flere steder, der er kendte for godt sildefiskeri. Det drejer sig blandt andet om Limfjorden, som giver rig mulighed for kajfiskeri

Men også Hvide Sande i Vestjylland er kendt for sit gode sildefiskeri.

Fisker du sild ved Hvide Sande skal du dog være opmærksom på, at strømmen bliver for stærk til fiskeri, hvis sluserne er åbne. Er sluserne derimod lukket, så er der ingen strøm og så samler sildene sig foran slusen.

Hvis du fisker sild fra kyst, kaj eller mole så vær opmærksom på ikke at bruge for tungt et sildebly. Da du helst ikke skal komme helt ned på bunden hvor du har stor chance for at miste dit forfang og dine kroge.

Hvilket udstyr har du brug for til sildefiskeri?

Sildefiskeri er en af de letteste former for fiskeri og selvom du aldrig har fisket sild før, så kan du let komme i gang.

Sildeforfang

Når du skal fiske sild, så gøres det bedst med et sildeforfang.

Et sildeforfang er en række af fluer, der sidder på række efter hinanden. Som oftest er der tale om 5 til 6 fluer på et sildeforfang.

Sildeforfang findes i mange forskellige versioner. Der kan være forskel på antallet af fluer på forfanget, men den største forskel plejer at bestå i fluens udformning.

På et sildeforfang kan du finde fluer, der er lavet af:

  • Fjer
  • Glimmer
  • Selvlysende perler
  • Vinger
  • ... og mellemstørrelse kroge

Sildebly

Når du har valgt dit sildeforfang, så skal du have fat i sildebly. Sildebly kaldes også for sildelod.

Sildebly vejer mellem 20 til 60 gram. Det mest almindelige er 30 gram.

Start med at fæstne sildeforfanget på hovedlinen. Herefter monteres du sildebly for enden af forfanget.

Nogen vælger også at anvende kastepirk eller blink. Det kan også sagtens lade sig gøre, men i så fald bør du afmontere 3-krogen, da den i en sildestime vil forårsage fejlkrogninger på mange sild.

Sådan fisker du sild

Det er utrolig let at fiske sild og selvom du aldrig har prøvet det før, vil du hurtigt få vanen med det.

  1. Start med at kaste sildeforfanget med sildeblyet ud.
  2. Lige inden- eller så snart sildeblyet rammer havbunden, så skal du begynde din indspinning.
  3. Indspinningen foretages ved. at du spinner en lille smule ind og derefter hæver og sænker fiskestangen.

    Hver gang du hæver fiskestangen, så laver du nogle små ryk, som forplanter sig i sildeforfanget.

  4. Gentag den langsomme indspinning og de små ryk, når du løfter stangen, indtil der er bid eller at sildeforfanget er kommet for langt ind og skal kastes ud igen.
  5. Når der er bid, så skal du straks stoppe med at lave de små ryk med stangen.

    I stedet skal du spinne snøren ind med rolige bevægelser og i et jævnt tempo

Du vil blive overrasket over, at hvor mange sild du kan få på dit sildeforfang af gangen. Rammer du en god stime, så er det ikke unormalt at få fuldt hus.

Sildens betydning i Danmark

Silden har en større plads i den danske historie end mange af os er klar over. Silden har nemlig altid været rigt repræsenteret i de danske farvande. Op gennem tiden i endnu højere grad end i dag.

Langt op gennem middelalderen var silden faktisk en af vores største eksportvarer. Den blev saltet eller tørret og derefter transporteret over store distancer.

I dag har vi stadig stolte traditioner med sild og sild i mange afskygninger er at finde på ethvert frokostbord.

Vi har alle vores favoritter, når det kommer til frokost sildene. Nogen er til de klare sild, andre til karrysild eller sild med rødløg eller den marinerede sild.

Men sild hører ikke kun frokostbordet til. Du kan også lave lækre aftensmåltider med sild. Se bare med her.

Stegte sild med kartoffelmos

Stegte sild med kartoffelmos er en velsmagende let og hurtig ret at lave og så er den rig på de vigtige omega 3 transfedtsyrer.

  1. Sæt kartoflerne til kartoffelmosen til at koge i vand uden tilsat salt
  2. Mos de kogte kartofler med lunt mælk, smør og smag til med salt og peber
  3. Åben sildefileterne og krydr dem med salt og peber
  4. Luk dem sammen igen og vend dem i mel, så de er helt dækkede udenpå
  5. Steg den i smør i ca 3 minutter på hver side eller indtil de er gyldne
  6. Det er en lækker ret som kan spises om sommeren med en frisk salat eller i efteråret med tyttebærsyltetøj.

🤰 Kan gravide spise sild?

Gravide kan godt spise sild. Sundhedsstyrelsen foreskriver, at gravide spiser mindst 350 gram fisk om ugen.

📆 Hvornår kan man fange sild?

Man kan fange sild af to omgange i løbet af én sildesæson. Det første træk af sildestimer kommer i marts/april og fortsætter indtil maj/juni. Anden træk af sildestimer kommer i september og fortsætter indtil december/januar.

🧂 Hvordan salter man sild?

Sådan salter man sild:

  1. Rens sildene for indvolde, men behold hovedet på.
  2. Læg et lag salt i bunden af spanden, ca. 1-2 cm.
  3. Ovenpå en spsk sukker.
  4. Læ sildene tæt ved siden af hinanden, men med ryggen nedad.
  5. Når de er lagt i et tæt lag, drysser du salt over, så meget at de er dækket, igen lidt sukker og så forfra med det næste lag.
  6. Fortsæt indtil spanden er fuld, salter og til sidst lægger du en tallerken over, og et lod (pakket ind i en plastikpose) ovenpå igen.
  7. Nu skal du stille spanden køligt og lade den stå. Om et par dage, kigger du om der er begyndt at komme lage, hvis ikke, må du hælde lidt saltvand over.

🎣 Hvordan fanger man sild?

Man kan fange sild med sildeforfang.

🛒 Hvor kan man købe Christiansøpigens sild?

Christiansøpigens sild kan købes i en lang række specialbutikker i Danmark og Sverige, men også i udvalgte dagligvarebutikker, ligesom sildene naturligvis er en del af sortimentet i langt de fleste røgerier og fiskebutikker på Bornholm.

🛒 Hvor kan man købe Christiansø sild?

Christiansø sild kan købes i en lang række specialbutikker i Danmark og Sverige, men også i udvalgte dagligvarebutikker, ligesom sildene naturligvis er en del af sortimentet i langt de fleste røgerier og fiskebutikker på Bornholm.

📍 Hvor fanger man sild?

Man kan fange sild ved kysterne og i fjorde rundt om i Danmark. Det bedste sted at fange sit i Danmark er ved Ringkøbing Fjord, der med sin afvandingssluse i Hvide Sande er et sandt eldorado for sildefiskeri.

🍴 Hvad spiser sild?

Sild spiser hovedsageligt zooplankton, men den kan også tage lidt større krebsdyr, snegle og småfisk.

❓ Er marinerede sild sunde?

Marinerede sild er overraskende sunde. Marineringsprocessen koster ganske vist nogle vitaminer, men går heldigvis ikke ud over fiskens høje indhold af D-vitamin og sunde omega-3-fedtsyrer, som er de to vigtigste sundhedsmæssige årsager til at sætte sild på bordet.

⚖️ Hvor meget sild pr person?

Til påske- og julefrokost bør man beregne ca. 100 gram sild pr person.

☝️ Hvor længe kan stegte sild i eddike holde sig?

Stegte sild i eddike kan holde sig ca. 2 uger i køleskabet.

Hvordan ryger man sild?

Sådan ryger man sild:

  1. Læg rygeflis i blød, ca. 3-4 timer.
  2. Hæld vandet fra rygeflisen ca. 1/2 time før brug.
  3. Fyld grillstarteren helt op og antænd kullet.
  4. Når kullet er klart deles kullet i 2 kulbakker.
  5. Placer kulbakkerne i hver sin side af grillen med en foliebakke i midten.
  6. Smør risten med madolie, så fisken ikke hænger fast.
  7. Læg risten på grillen.
  8. Løft siderne på risten og læg en god “grab” fuld rygeflis direkte på hver kulbakke.
  9. Læg fisken på midten af risten, så de ikke ligger over kullet.
  10. Læg låg på grillen, og åben bund og top spjæld fuldt op.
  11. Sild skal ryges i 12-15 minutter.

Hvordan laver man røde sild?

Sådan laver man røde sild (kryddersild):

  1. Kom eddike, sukker og salt og peber, nelliker, kanel, sandeltræ, allehånde, korianderfrø og rødløg i en gryde, og lad det småkoge i 5-10 minutter.
  2. Tag lagen af varmen, og lad den køle helt af.
  3. Lad sildefileterne dryppe af, og skær dem i mindre stykker.
  4. Skold et sylteglas, og kom sildene i glasset.
  5. Hæld lagen på, og sæt sildene i køleskabet i mindst 2 dage, så de kan trække smag.
  6. Sildene kan holde sig i op til 14 dage i uåbnet glas.

Ingrediensliste til røde sild (kryddersild):

  • 1/2 l eddike
  • 4 dl sukker
  • 1 spsk. salt
  • 1 spsk. knuste peberkorn
  • 10 nelliker
  • 1 stang kanel
  • 2 spsk. sandeltræ
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 tsk. korianderfrø
  • 1 rødløg i skiver

Fang en sild

Fiskegrej til sild, som du bør pakke i fisketasken, når du skal fange en sild i Danmark

Fakta om sild

Sild eller atlantisk sild er en fisk i sildefamilien. Det er en overfladefisk, der lever i store stimer, hvor der kan være op til en million individer. Silden findes på begge sider af det nordlige Atlanterhav. Ud for Nordamerika findes silden fra Cape Cod til Labradorkysten, Sydgrønland og Island