Sildefiskeri & sæson 2020

Sild eller atlantisk sild er en fisk i sildefamilien. Det er en overfladefisk, der lever i store stimer, hvor der kan være op til en million individer. Silden findes på begge sider af det nordlige Atlanterhav. Ud for Nordamerika findes silden fra Cape Cod til Labradorkysten, Sydgrønland og Island

Sildefiskeri i Oktober 🐟

Det er højsæson for sildefiskeri i oktober. Sildefiskeri er nogenlunde på niveau med september, og mulighederne for at fange en sild vil være mere eller mindre de samme i november, som her i oktober.

Fiskekalender Sild

Få eller meget små fisk
Fiskeriet er aftagende/tiltagende
Overgangsperiode, ofte med gode fangster
Højsæson
Sild

Ofte stillede spørgsmål om Sild

Gravide kan godt spise sild. Sundhedsstyrelsen foreskriver, at gravide spiser mindst 350 gram fisk om ugen.

Man kan fange sild af to omgange i løbet af én sildesæson. Det første træk af sildestimer kommer i marts/april og fortsætter indtil maj/juni. Anden træk af sildestimer kommer i september og fortsætter indtil december/januar.

Sådan salter man sild:

  1. Rens sildene for indvolde, men behold hovedet på.
  2. Læg et lag salt i bunden af spanden, ca. 1-2 cm.
  3. Ovenpå en spsk sukker.
  4. Læ sildene tæt ved siden af hinanden, men med ryggen nedad.
  5. Når de er lagt i et tæt lag, drysser du salt over, så meget at de er dækket, igen lidt sukker og så forfra med det næste lag.
  6. Fortsæt indtil spanden er fuld, salter og til sidst lægger du en tallerken over, og et lod (pakket ind i en plastikpose) ovenpå igen.
  7. Nu skal du stille spanden køligt og lade den stå. Om et par dage, kigger du om der er begyndt at komme lage, hvis ikke, må du hælde lidt saltvand over.

Man kan fange sild med sildeforfang.

Christiansøpigens sild kan købes i en lang række specialbutikker i Danmark og Sverige, men også i udvalgte dagligvarebutikker, ligesom sildene naturligvis er en del af sortimentet i langt de fleste røgerier og fiskebutikker på Bornholm.

Christiansø sild kan købes i en lang række specialbutikker i Danmark og Sverige, men også i udvalgte dagligvarebutikker, ligesom sildene naturligvis er en del af sortimentet i langt de fleste røgerier og fiskebutikker på Bornholm.

Man kan fange sild ved kysterne og i fjorde rundt om i Danmark. Det bedste sted at fange sit i Danmark er ved Ringkøbing Fjord, der med sin afvandingssluse i Hvide Sande er et sandt eldorado for sildefiskeri.

Sild spiser hovedsageligt zooplankton, men den kan også tage lidt større krebsdyr, snegle og småfisk.

Marinerede sild er overraskende sunde. Marineringsprocessen koster ganske vist nogle vitaminer, men går heldigvis ikke ud over fiskens høje indhold af D-vitamin og sunde omega-3-fedtsyrer, som er de to vigtigste sundhedsmæssige årsager til at sætte sild på bordet.

Til påske- og julefrokost bør man beregne ca. 100 gram sild pr person.

Stegte sild i eddike kan holde sig ca. 2 uger i køleskabet.

Sådan ryger man sild:

  1. Læg rygeflis i blød, ca. 3-4 timer.
  2. Hæld vandet fra rygeflisen ca. 1/2 time før brug.
  3. Fyld grillstarteren helt op og antænd kullet.
  4. Når kullet er klart deles kullet i 2 kulbakker.
  5. Placer kulbakkerne i hver sin side af grillen med en foliebakke i midten.
  6. Smør risten med madolie, så fisken ikke hænger fast.
  7. Læg risten på grillen.
  8. Løft siderne på risten og læg en god “grab” fuld rygeflis direkte på hver kulbakke.
  9. Læg fisken på midten af risten, så de ikke ligger over kullet.
  10. Læg låg på grillen, og åben bund og top spjæld fuldt op.
  11. Sild skal ryges i 12-15 minutter.

Sådan laver man røde sild (kryddersild):

  1. Kom eddike, sukker og salt og peber, nelliker, kanel, sandeltræ, allehånde, korianderfrø og rødløg i en gryde, og lad det småkoge i 5-10 minutter.
  2. Tag lagen af varmen, og lad den køle helt af.
  3. Lad sildefileterne dryppe af, og skær dem i mindre stykker.
  4. Skold et sylteglas, og kom sildene i glasset.
  5. Hæld lagen på, og sæt sildene i køleskabet i mindst 2 dage, så de kan trække smag.
  6. Sildene kan holde sig i op til 14 dage i uåbnet glas.

Ingrediensliste til røde sild (kryddersild):

  • 1/2 l eddike
  • 4 dl sukker
  • 1 spsk. salt
  • 1 spsk. knuste peberkorn
  • 10 nelliker
  • 1 stang kanel
  • 2 spsk. sandeltræ
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 tsk. korianderfrø
  • 1 rødløg i skiver

Fang en sild

Fiskegrej til sild, som du bør pakke i fisketasken, når du skal fange en sild i Danmark