En fisketur på havet med en fiskekutter er en af de sjoveste måder hvorpå man kan dyrke havfiskeri i Danmark. Det er i sandhed en oplevelse for alle! Her på Fiskekalenderen.dk får du vores fisketur guide med en oversigt over havne der sejles ud fra samt hvilke vande man kan fiske i.
Udvalget af fisketure med fiskekutter et stort og man kan finde ture rundt om i hele landet. Lige fra den jyske vestkyst med høj søgang til Østdanmark hvor Øresund er lystfiskernes foretrukne fiskested.
Skipperne på de forskellige både er i daglig kontakt med erhvervsfiskerne, der om nogen ved hvor i området der er fisk på en given dag.
De fleste kutterture varer mellem 3 - 4 timer, hvilket i nogle tilfælde inkluderer sejlads og i andre kommer der herudover. Man tager typisk fra land omkring kl. 7 og er retur i havnen omkring middag.
De lange fisketure med kutter kan vare alt mellem 8 - 20 timer. Det er ofte på de lange ture, at man fisker på de bedste pladser, værende på vrag og over stentoppe. Det er nok også på disse ture, at man mister flest pirke da de kan sætte sig fast i vrag, sten, havbund, ålegræs o.l.
Lystfiskerens tip til at minimere chancen for at miste sin pirk på bunden vil være, at man udskifter sin trekrog med en enkeltkrog. Pirken vil fortsat kunne fange de torsk der vil bide på.
Dykker man ned i en fiskekalender vil man hurtigt se, at torsk kan fanges hele året rundt, men torskefiskeriet topper dog i perioden januar til marts. Det er nemlig i denne periode at torsk samles i store stimer for at gyde.
I sommerperioden kan man fange kysttorsk med lettere fiskegrej - blink, spinnere o.l. De kæmper i øvrigt utroligt godt i denne periode og man får en anderledes oplevelse end hvis man fisker i de kolde måneder.
Til torskefiskeri fra kutter skal du bruge:
Pirkefiskeri er i og for sig ikke spor svært, da det i alt sin enkelthed går ud på, at man lader sin pirk komme til havets bund - hvorefter man trækker op og ned i en kontrolleret bevægelse.
Valg af pirk til din fisketur med kutter bør afgøres af strømmen i vandet. Ofte kan man nøjes med en prik på 200 - 300 gram og et sprutteforfang. Tager strømmen til bør du også have en pirk på 500 gram i fisketasken - så er du også forberedt på kraftig strøm, og kan fortsat holde pirken ved bunden.
Er strømmen for kraftig og er en 500 gram pirk ikke nok, eller har du glemt den tunge pirk - så kan det være en fordel at fiske uden sprutteforfang. Forfanget bliver trukket afsted med strømmen, og kan måske være årsagen til, at din pirk ikke når bunden.
I sommerperioderne kan det være en fordel at tage på fisketur med gummidyr eller jigs, da de bevæger sig mere livligt - det elsker torskene!
Silden svømmer ind i Øresund omkring marts måned, og opholder sig her godt ind i juni. De kommer til Danmark for at gyde og formere sig, og der kommer mange sild.
Man kan fange efterårssild fra september og til begyndelsen af december måned afhængigt af vejret. Selve fisken er som sådan den samme, fortsat en sild, men den er bare ekstra stor i slutnigen af året efter en sommer med masser af føde. Er man på fisketur med kutter efter sild, og finder skipper stimerne med de store efterårssild - så er der næsten ingen begrænsninger for hvor mange man kan hive i land. Man vil ofte opleve at samtlige kroge på ens sildeforfang er besat med fisk.
Husk dog aldrig at tage flere fisk end hvad du selv har brug for.
Af fiskegrej til sildefiskeri fra kutter skal du bruge:
Pak gerne lidt ekstra fiskegrej når du skal på fisketur efter specielt sild. Med de mange kroge der er monteret på et sildeforfang, typisk 2-5 kroge - vil man fra tid til anden blive filtret ind i andres line eller ens egen. Så er det nemmere at skifte til et nyt forfang, frem for at skulle bruge kostbar tid på din fisketur til at filtrere det ud.
Når skipper ringer med klokken og siger der er sild følger der også ofte information omkring hvor i vandet de står. Får du ikke fat i denne detalje kan du spørge en sidemand - ellers er det forholdsvis nemt at finde ud af:
Sværere er det ikke at fange sild fra kutter… Man vil ofte opleve, at specielt sild står blot 3-15 meter under havoverfladen. Har skipper derfor lagt sig et sted og meldt sildefiskeri, men du vil undgå dem - så fisk ved bunden.
Makrel er en sommergæst de fleste lystfiskere drømmer om at fange. De er desværre efterhånden en sjældenhed og i nogle sæsoner fanges der næsten ingen makreller.
Makrellen nærmer sig de danske vande i juni og bliver her som oftest helt indtil august. Makrellen er en bomstærk fisk og en rigtig sjov en af slagsen at få på krogen. Blandt lystfiskere kaldes makreller også minitun, grundet deres evne til at kæmpe hårdt for at slippe væk igen.
Finder skipper en stime med makreller kan man være heldig at fange mange på kort tid.
Til makrelfiskeri skal du bruge følgende fiskegrej:
Til at finde makrelstimens højde i vandet kan man bruge samme fremgangsmåde, som til sildestimerne. Fir linen helt til bunds, fisk op gennem vandet. Ligesom med sild vil makreller også ofte blot stå 3-15 meter under overfladen.
Behold kun de makreller du selv kan spise, og sæt resten skånsomt ude igen.
De fleste fiskekuttere rundt om i Danmark laver specielle fladfisketure. Her er teknikken, at man driver langsomt henover fladfiskenes pladser, og fisker dem på bunden med sandorm eller børsteorm.
De fleste fladfisk kan fiskes hele året, men det er specielt i forår og efterår, at man har stor succes med fangst af den velsmagende fisk. Du kan også se ned i en fiskekalender for hvornår de enkelte fladfiskearter er i sæson, og hvornår du skal tage på fisketur efter rødspætte, ising, slethvar, pighvar, skrubbe m.m.
Til fladfisk fiskeri fra kutter skal du bruge:
At være på fisketur med kutter og gå efter fladfisk er forholdsvis simpelt. Er man ude med kutter vild den ofte lægge sig på den ene side af fladfiskepladserne, og lade kutteren driver henover, alt i mens, at alle mand ombord fisker på bunden.
Der findes forskellige forfang med forskellige lokke elementer påsat. Til drivfiskeri er forfang med flydeperler at foretrække. De holder krog og madding højt i vandet. Fisken kan derfor nemmere se krogen, og man kan (måske) undgå bundhug.